Hírek

2009.07.11. 21:11

Európa tétlenül nézte a népirtást: tízezrek emlékeztek Srebrenicában az 1995-ös mészárlásra

Srebrenica - Gyászolók és megemlékezők tízezrei rótták le kegyeletüket szombaton a srebrenicai népirtás 14. évfordulóján a mészárlás nyolcezer muzulmán áldozatának emléke előtt a kelet-boszniai Potocariban lévő emlékhelyen.

MTI


Boszniai muzulmánok állnak a srebreniacai vérengzés áldozatainak eső miatt nejlonnal letakart koporsói mellett 534 áldozat temetésén a Srebrenica közelében lévő Potocari Emlékközpontban 2009. július 11-én, a vérengzés 14. évfordulóján. z 1992 és 1995 közötti boszniai háború legsúlyosabb tömeggyilkossága Srebrenicában történt, ahol a boszniai szerbek 1995. július 11-én csaknem 8000 muzulmán férfit és fiút mészároltak le. A most temetetteket a közelmúltban exhumálták tömegsírokból és azonosították maradványaikat. (MTI/EPA/Fehim Demir)

A Srebrenica melletti emlékközpontban a rendőrség adatai szerint 30-40 ezer ember gyűlt össze. Szarajevóból a szervezők szerint csaknem 160 busz szállította a részvevőket, de rengetegen érkeztek személyautóval is: a településre vezető utakon több kilométeres gépkocsisorok alakultak ki. A központi megemlékezésen a korábbi évekhez hasonlóan szerb nem kormányzati szervezetek is képviseltették magukat.

A felelősöket bíróság elé kell állítani

A megemlékezésen rövid beszédet mondott Valentin Inzko, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja, aki a mészárlás felelőseinek bíróság elé állítását követelte. Senki sem "sértheti meg vagy tüntetheti fel jelentéktelennek az áldozatok és családok szenvedéseit". Azt sem szabad azonban megengedni senkinek, hogy "az emlékezést saját politikai céljaira sajátítsa ki". Békét csak igazsággal és igazságszolgáltatással, nem pedig bosszúval lehet teremteni - hangsúlyozta az osztrák diplomata. Az igazságszolgáltatás kioltja a gyűlöletet, amely Srebrenicában felszínre tört. Ezért mindenkinek az a feladata, hogy Bosznia-Hercegovinában egy olyan társadalmat építsen fel, amelyet a törvény igazgat, amely megvédi polgárait, szabadságukat, méltóságukat és alapvető jogaikat - mondta Inzko.
    
Haris Silajdzic, a háromfős - bosnyák, szerb és horvát tagból álló - kollektív boszniai államelnökség muzulmán tagja beszédében burkoltan a nemzetközi közösség szemére vetette, hogy újra és újra engedményeket tesz a boszniai szerbeknek, és ezzel fenntartja a srebrenicai népirtás következményeit. "Hibákat el lehet követni, de nem szabad azokat megismételni" - figyelmeztetett Silajdzic.
   
A megemlékezés keretében örök nyugalomra helyezték az idén azonosított 534 áldozat - köztük három 14 éves fiú és egy 74 éves férfi - földi maradványait. A koporsók hosszú sorai előtt hozzátartozók ezrei imádkoztak már a reggeli óráktól. A 2003-ban létesült potocari emlékhelyen az előző években összesen 3297 srebrenicai áldozatot temettek el.
    
Az Európai Parlament idén januárban határozatban sürgette, hogy a népirtás évfordulója az Európai Unió minden tagállamában legyen emléknap. Az emléknap megtartásához az ottani törvényhozás döntése alapján Horvátország és Montenegró is csatlakozott. Bosznia és Hercegovinában a boszniai szerbek néhány napja megakadályozták az erről szóló határozat elfogadását, de az ország nagyobbik részén, a bosnyák-horvát föderációban idén is gyásznapot tartanak július 11-én.
   
A boszniai szerb erők az 1992-1995 közötti boszniai háború vége felé, 1995 júliusában foglalták el az ENSZ-védelem alatt álló srebrenicai muzulmán enklávét, és néhány nap leforgása alatt kivégeztek mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút. A vérengzés egyik fő felelősének, Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnöknek pere már megkezdődött a hágai Nemzetközi Törvényszéken, de másikuk, Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok még szökésben van, valószínűleg Szerbiában bujkál.

A délszláv háborúk minden bűnösét meg kell büntetni a szerb elnök szerint

 A délszláv háborúk minden bűnösét meg kell büntetni - nyilatkozta szombaton, a srebrenicai vérengzés 14. évfordulóján Boris Tadic szerb államfő.

Szerinte Szerbiának szilárd elhatározása, hogy maradéktalanul végigviszi együttműködését a hágai Nemzetközi Törvényszékkel, vagyis kiszolgáltat minden, rajta számon kért háború bűnöst. Teszi ezt nemcsak azért, mert ez törvényben előírt kötelessége, hanem azért is, hogy elősegítse a balkáni népek közti megbékélést.
   
A srebrenicai áldozatok emléke előtt tisztelegve minden ártatlan áldozat emléke előtt tisztelgünk - mondta Tadic, hozzátéve, hogy a kilencvenes években a volt Jugoszlávia területén történtekért nem lehet kollektív bűnössé nyilvánítani egyetlen népet sem, hanem család és keresztnévvel pontosan meg kell nevezni a bűnelkövetőket. 
    
Mirko Cvetkovic szerb kormányfő ugyancsak szombaton kijelentette, hogy minden bűnelkövetőt felelősségre kell vonni. "Az áldozatok nevét tudjuk, az igazságszolgáltatási szervek feladata pedig Szerbiában és a szomszédos országokban is az, hogy megtalálják és felelősségre vonják a bűntettek elkövetőit" - mondta.


Boszniai muzulmán asszony sír a srebreniacai vérengzés áldozatainak eső miatt nejlonnal letakart koporsói között 534 áldozat temetésén a Srebrenica közelében lévő Potocari Emlékközpontban 2009. július 11-én, a vérengzés 14. évfordulóján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!