Hírek

2009.07.08. 02:23

Evangélikus tábor amerikai vendégekkel

Répcelak - Semmit nem veszített népszerűségéből az évek során az evangélikusok nyári tábora. Az idén is összegyűlt több mint száz fiatal, hogy amerikai vendégeikkel bibliai gondolatokról értekezzenek.

Vas Népe

Don Greven lelkész 1995-ben járt először Magyarországon, akkor fél évet töltött a feleségével együtt hazánkban. Ez idő alatt jutott el Répcelakra is, és ismerkedett meg magyar kollégájával, Verasztó Jánossal. A lelkes, lendületes répcelaki lelkész ekkor vetette fel egy nyári tábor megszervezésének vízióját, amely rögtön megtetszett Donnak, hiszen - mint mondta - Amerikában nagy hagyománya van a bibliatáboroknak és a vasárnapi iskoláknak, ám az utóbbiak Magyarországon még mindig kuriózumnak számítanak.

A következő nyáron realizálódott is a laki lelkészi ötlet: öt amerikai fiatal érkezett Répcelakra, köztük Don fia, Matthew Greven, aki aztán hét esztendőn át a településen ragadt .

A nyár eleji evangélikus angol tábor pedig időközben olyan népszerű lett a kisvárosban, hogy mára a kezdeti húsz-harminc fős létszám száz fölé emelkedett, az óvodásoktól az egyetemistákig minden korosztály képviselteti már magát.

A táborok évek óta hagyományosan valamely bibliai gondolat köré szerveződnek. Verasztó János elmondta: idén a Győztes hadsereg a tábor jelmondata. Ennek jelképes értelme van: arról szól a tanítás, hogy lelki hadsereggé kell szerveződniük, hogy fel tudják venni a harcot a világban található rossz ellenében. A szemléltetés és a játék is e köré a téma köré szerveződött: a parókia udvara amolyan kiképzőtáborrá alakult, ahol komoly ügyességi és erőpróba-feladatok várták a seregnyi táborozót.

A szokásos építkezés nem maradt el idén sem. Minden esztendőben egy bibliai kép, szimbólum vezérli az evangélikus angol tábor oktatásának fő vonalát, így építettek már bárkát és dombot, ezúttal pedig bástyát ácsoltak, amelyet fellobogóztak és kifestettek a kivitelezői.

A táborzáró búcsúestet a múlt hét közepén tartották a parókia udvarán, az amerikai vendégek pedig két tartalmas hét után szombaton utaztak vissza a hazájukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!