Hírek

2009.07.15. 02:24

Főzőverseny a Szajki tavaknál - fakanál a kézben, finom falatok a tányérban

Uraiújfalu, Hosszúpereszteg - Virradattól napnyugtáig a fakanál volt a karmesteri pálca Vargyai Vilmos polgármester kezében a hét végén. A Szajki tavaknál rendezett főzőversenyen faluja fiatal focistáit is vendégül látta.

Simon Erzsébet

Vargyai Vilmosék a reggelit saját készítésű grillsütőn készítették el: pirított szalonna, lila hagyma, grillkolbász, sertéstarja volt a rendkívül gazdag - és kalóriadús - menü.

- Látja ezt a szép fényes tárcsát? Na, ezen sütjük a jobbnál jobb falatokat - mutatja Vargyai Vilmos a három vékony fémlábon álló szerkentyűt.

- Ez egy kiselejtezett talajművelő eszköz maradványa, s remekül tudjuk hasznosítani ilyenkor. Ebédre előre bepácolt csirkecombokat grilleztünk - a kakas a falu címerállata -, a hasábburgonyát pedig a tárcsa alján összegyűlt ízes húslében forgattuk meg.

A polgármester a települési elöljárók versenyére nem a tárcsán sütött húsokkal nevezett: bográcsban főzött magyaros gombalevest négyféle gombából. Csak azért nem saját kezűleg gyűjtötte össze a gombát a leveshez, mert nem lett volna alkalma szakértővel bevizsgáltatni a zsákmányt.

Nem árt az elővigyázatosság, mondja. A finom húsokhoz felszolgált kovászos uborka viszont egyértelműen Vargyai Vilmos hozzáértését dicséri: a szokásos hozzávalók, úgymint a mindkét végén levágott, hosszában kétszer is fölhasított 10-12 centis uborka, a felforralt és langyosra hűtött sós víz, a kapor, a fokhagymagerezdek mellett a nyári csemege titka szerinte az üveg tetejére tüllzacskóban elhelyezett pirított kenyér... Az üveg tetejére tüllzacskóba helyezett pirított kenyér a nyári csemege titka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!