Hírek

2009.07.13. 14:11

Kettős halál a nicki gátnál, eltűnik a Tér-Kép a standokról

Nick - Megrázza a vasi közvéleményt egy kettős haláleset, amely a nicki gátnál következett be. Sokakat felkavar egy másik hír, elhunyt Kádár János. Már a halála napján elkezdik a temetés szervezését elvtársai. Húsz éve történt a megyében.

Kozma Gábor

A lapok kommentár nélkül közlik a hírt: meghalt Kádár János. Ezzel végleg lezárult egy korszak. Kádár utolsó napjairól nem sokkal később majd nyilatkozik a tévének egy ápolónő (azóta sem bírja szóra senki). Elmondja, hogy pokoli kínok között távozott a beteg, nagyon sokszor kiejtve Nagy Imre nevét, és bocsánatért esedezett. Még ez is meglehet. Szinte azonnal elkezdik a temetés szervezését, a négyek vezetősége (Grósz, Pozsgai, Németh és Nyers) közleményt ad ki: Ne féljünk elismerni érdemeit, és ne féljünk vitatni örökségét. Emlékét örökké őrizzük. Ez utóbbi hamvában holt: Kádár János földi maradványait egyszerűen ellopták, a rendőrség máig nem bukkant a kegyeletsértők nyomára. A sors iróniája, hogy Kádár halálának napján menti fel a Legfelsőbb Bíróság Nagy Imrét és társait a vádak alól. Az indoklás alatt cédula jár körbe a teremben. 

Hatmillió forinttal csökkentik Szombathely költségvetését. Nem vonnak el az egészségügytől, a szociális szférától és a közművelődéstől. 

Megértésre és támogatásra talál az Éhen Gyula Kör kezdeményezése. Javasolják, hogy nyilvánítsák megyei jogú várossá Szombathelyt. Indítványukhoz csatlakozik a megyei tanács, a dokumentumot együtt terjesztik az Elnöki Tanács elé. A város aztán meg is kapja ezt a címet. 

Sokan bosszankodnak, mert a független Tér-Kép című hetilap eltűnt a standokról. Fodor Sándor felelős szerkesztő elmondja, hogy a szerződés ellenére sem kaptak jó minőségű papírt. Így rosszabbra kezdtek nyomni, majd leállították a hengereket. Nem akartuk becsapni olvasóinkat, a kérdéses számot újranyomjuk, 10 ezer példányban, mondja Fodor. 

Egy rejtélyes eltűnés tartja izgalomban napokon át a megye lakosságát. A lapokban, a tévében megjelenik a szombathelyi dr. Simon János és neje, dr. Győri Zsuzsanna fotója. Jó ideje nem találják őket sehol. Annyit tudni, hogy pecázni indultak a nicki gáthoz autóval. De sem ők, sem a kocsi nem került elő. Végül valaki a gáttól nem messze egy autó sziluettjét pillantja meg a vízben. 

Részlet egy korabeli tudósításból: Az autó összenyomódott, a férfi holttestét a bal oldalon, a volánnál, a nő tetemét a jobb oldali ülésen találták meg... Úgy összezúzódott az autó, hogy nem lehet a két emberi tetemet kivenni. Lángvágóra várnak a rendőrök és a mentők. Dr. Horváth Antal rendőrtiszt elmondja, hogy fulladás okozhatta a halált. Szó lehet balesetről, de rosszullétről is. A tragédia részleteit vizsgálják. 

Németh László, a vasi élelmiszer-kereskedelmi vállalat vezetője bejelenti, hogy a megye több pontján, így Bükön és Kőszegen is nyitnak új boltokat. 

A győri Reflex környezetvédelmi csoport vasi aktivistái csatlakoznak a tüntetőkhöz a bősi gát ellen. A beruházás egyre nagyobb hullámokat kelt, Ausztria aggódni kezd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!