Hírek

2009.07.07. 21:02

Válság, világkereskedelem, klímaváltozás, energiaellátás: húzós lesz a G8-ak találkozója

Róma - A világ legfejlettebb nyolc államának (G8) vezetői a gazdasági és pénzügyi válsággal, a világkereskedelemmel, az éghajlatváltozással és az energiaellátással, a fejlesztéssel és az afrikai helyzettel, valamint az élelmiszer-ellátás biztonságával kapcsolatos közös gondok megoldása érdekében ülésezik szerdától péntekig a korábban földrengés-sújtotta olaszországi L'Aquilában. A találkozón jelen lesz az EU soros elnöke, Svédország, valamint José Manuel Barroso, az EU Bizottság elnöke is, míg a tanácskozás második napjától a további országokkal is kibővülő megbeszéléseken a házigazda olasz kormányfő szerint összesen mintegy 40 ország, illetve nemzetközi szervezet vesz részt, a világgazdaság 90 százalékát képviselve.

MTI

Franciaország, Németország, Olaszország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Oroszország, Kanada és Japán vezetői Silvio Berlusconi olasz  kormányfő szerint jó előjelek mellett kezdik a találkozót, és az sikerre van ítélve. Berlusconi reményei szerint az élelmiszerellátás biztonságára indított új globális kezdeményezés számára 10-015 milliárd dollárt hagyhatnak jóvá a találkozón.     
    
Az EU Bizottság elnöke előzetesen úgy vélekedett, hogy gyorsan végre kell hajtani a globális pénzügyi rendszer reformját, határozott lépéseket kell tenni az éghajlatváltozás feltartóztatása érdekében, és teljesíteni kell a világ legszegényebb országainak tett kötelezettségvállalásokat. José Manuel Barroso szerint meg kell erősíteni azt a célkitűzést, amelynek értelmében 2050-re világszinten legalább 50 százalékkal csökkentenék a széndioxid kibocsátásának mértékét. Ezenfelül valamennyi fejlett országnak késznek kellene mutatkozni arra, hogy ugyanebben az időszakban a kibocsátást legalább 80 százalékkal mérsékelje.
    
A világgazdaság témájában Barroso - mint mondta - fel fogja szólítani a G8-csoportot, juttassák egyértelműen kifejezésre, hogy gazdasági válság idején ellen kell állni a kereskedelmi és befektetési kapcsolatokban jelentkező a protekcionista nyomásnak. A jelenlegi válság súlyos társadalmi kihatásaira tekintettel javasolni fogja a kormányoknak, hogy első helyre az embereket érintő kérdéseket tegyék, és dolgozzanak ki olyan szociális és foglalkoztatási politikákat, amelyek segítik a munkahelyek védelmét. 
    
Ugyanakkor más vélemények szerint a nyolc fejlett ipari hatalom csoportja (G8) mint intézmény hanyatlik, mivel jelentőségét elhalványítja a legnagyobb fejlett és fejlődő gazdaságok alkotta G20-csoport. Ezt írta a Nyolcak olaszországi csúcsértekezlete elé időzített elemzésében a keddi Financial Times, és Angela Merkel német kancellár is annak a véleményének adott hangot, hogy a globális kérdések megoldását a jövőben a szélesebb - egyebek között Indiát és Kínát is magában foglaló - G20 csoportra kell bízni. Merkel szerint a Nyolcak már nem képviselik kielégítően a világgazdaság egészét.
   
A világméretű gazdasági válság leküzdéséhez ugyancsak "globális kormányzást" tart szükségesnek a katolikus egyházfő kedden közreadott első társadalmi enciklikájában. A szándékosan a G8-országcsoport szerdán kezdődő olaszországi találkozója elé időzített enciklika súlypontjai a globalizáció témája mellett a fejlődés, a szolidaritás, valamint a szegénység elleni harc.
    
XVI. Benedek az írásban rámutat: a világméretű válság és a globalizáció lehetőséget nyújt arra, hogy a világ igazságosabb, szolidáris legyen. A gazdasági és pénzügyi válság súlyos torzulásokat és visszásságokat fedett föl; strukturális változtatásokra van szükség ezekkel szemben - húzta alá XVI. Benedek. Ha a profit a közjóra való tekintet nélküli kizárólagos, végső céllá válik, az azzal a veszéllyel jár, hogy a gazdagság elpusztul, és nyomor keletkezik - figyelmeztetett.
    
A találkozón a gazdasági és klímaváltozási kérdések mellett külpolitikai kérdések is terítéken lesznek, ezek közül is a legfontosabb az Iránnal kapcsolatos állásfoglalás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!