Hírek

2009.08.03. 02:29

Kormányzati segítséget kértek az árvízkáros termelők

Vasvár - Több mint 8 ezer hektáron tette tönkre a termést az árvíz a megyében. A vasi gazdálkodók kormányzati segítséget kértek, Gőgös Zoltánnal, az agrártárca államtitkárával találkoztak.

Nagy Ildikó

- Nem szoktunk kéregetni - mondta Molnár László, a kámi szövetkezet elnöke Gőgös Zoltánnak, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának Vasváron. Az agrártárca vezető munkatársát dr. Szabóné dr. Kakas Irén, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatója hívta a megyébe, ahogy fogalmazott: együtt gondolkodásra. Mert bizony nagy a baj: Molnár László után több agrártermelő - Körmendről, Ikervárról, Vasaljáról, Vasvárról - is ugyanazt mondta: a közvetlenül a betakarítás előtt jött árvíz elvitte a termést. A várt bevétel odalett, a kötelezően előírt EU-s környezetvédelmi és állatjóléti beruházások félbemaradtak, a hitelkamatok ketyegnek.

Eddig 111 kárbejelentés érkezett a hivatalba: az árvíz által sújtott több mint nyolcezer hektárnyi terület nagy részén kukorica, 1340 hektáron őszi búza volt.

A legnagyobb bajban azok a gazdaságok és őstermelők vannak, akik tejet is termelnek. Mint azt Szájer József, a körmendi szövetkezet elnöke elmondta: az idén minden liter tejen húsz forint veszteségük van. Az ő esetükben ez az év első hét hónapjában 35 millió forint mínuszt jelent, ezt tetézte további 20 millió forinttal az árvíz.

Ez az a helyzet, amit önmaguk nem tudnak megoldani a gazdálkodók, ezért kormányzati segítséget kérnek. Hiába fizetnek ugyanis a nemzeti kárenyhítési alapba, az csak a fagy, jég, aszály és belvíz okozta károkra érvényes . Közvetlen kormányzati kár- enyhítésre sincs lehetőség, azt ugyanis nem engedi az EU.

A találkozón a térség országgyűlési képviselője, Vasvár polgármestere, V. Németh Zsolt és Szabó Lajos országgyűlési képviselő, a költségvetési bizottság alelnöke is részt vett, mindketten ígéretet tettek arra, hogy próbálnak segíteni a bajba jutott mezőgazdasági termelőkön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!