Hírek

2009.08.03. 21:43

Üzent a Jobbik a törlesztőrészleteket emelő bankoknak: el lehet menni az országból

Budapest - Az egyoldalú törlesztőrészlet-emelések miatt tiltakozott a Jobbik Magyarországért Mozgalom hétfőn Budapesten, a Pénzügyminisztérium és a bankszövetség szomszédos székházai előtt.

MTI


Résztvevők "Nem félsz, bankár?!" feliratú molinót tartanak a kezükben a Jobbik Magyarországért Mozgalom demonstrációján a József nádor téren, ahol a Pénzügyminisztérium és a Magyar Bankszövetség épülete is található. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A húsz éve a parlamentben ülő politikai garnitúra a valódi felelős azért, hogy Magyarország a legkiszolgáltatottabb a pénzügyi spekulációval szemben - mondta Vona Gábor, a párt elnöke a tüntetésen összegyűlt mintegy 150 ember előtt. 
    
Bajaink egyik fő forrása a hazai bankrendszer, a magyar emberek munkájának a lecsapolása - hangoztatta a Jobbik elnöke hozzátéve: "amennyiben a Jobbiknak (...) lesz beleszólása a magyar közéletbe, akkor azt ígéri (...), hogy Magyarország a bankok, a pénzügyi világ szempontjából is a magyaroké lesz".
    
Mint mondta, a Jobbik hadat üzent "a cigánybűnözésnek, amelyet a parlamentbe jutva a csendőrség felállításával" kívánnak "felszámolni". Hadat üzentek a fehérgalléros, politikai bűnözésnek is, és ennek érdekében törvényt módosítanának, amely előírná, hogy a politikusok korrupció vagy pénzügyi bűncselekmény esetén, a normál büntetési tétel duplájával büntethetők. "Hadat üzenünk a gazdasági bűnözés ellen, amelynek fő elkövetői Magyarországon a multinacionális cégek és a bankok" - jelentette ki a pártelnök.
    
Vona Gábor azt mondta, pártja szükségesnek tart felállítani egy, a bankok felügyeltét ellátó intézményt, mert - mint mondta - erre a PSZÁF alkalmatlan. Kijelentette: a Jobbik követeli, hogy tételesen számoljanak el a bankok azzal a pénzel, amelyet a kormány által felvett hitelből kaptak "konszolidáció" céljából.
    
"Magyarország a magyaroké, és nem a bankoké! Ha ez nem tetszik nekik - akkor most egy klasszikust fogok idézni - el lehet menni az országból!" - zárta beszédét Vona Gábor.
    
Kásler Árpád, a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke beszédében a devizahiteleket uzsorahiteleknek nevezte. Mára új társadalmi réteg jött létre, akiket banki adósoknak hívnak - tette hozzá.
    
Z. Kárpáth Dániel, a Jobbik EU kabinetjének vezetője, a párt szakpolitikusa egyebek mellett azt hangoztatta: azonnal meg kell szüntetni az egyoldalú szerződésmódosításokat, kilakoltatási tilalmat kell elrendelni, valamint korlátozni kell a külföldi bankok arányát.
    
Novák Előd, a Jobbik sajtófőnöke azt mondta, csupán látszólagos az a törvényi szigorítás, amely szerint a bankok csak indokolt esetben emelhetik a törlesztőrészleteket.
    
A demonstrálók közül többen árpádsávos és jobbikos zászlóval érkeztek a József Nádor térre. Az egyik transzparensen azt volt olvasható: "Nem félsz bankár?!"
    
A tüntetést támogatta a Lakástulajdonosok Országos Érdekvédelmi Szervezete, valamint azon képviseltette magát az Otthonvédők szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!