Hírek

2009.09.29. 02:28

Édesanyját meggyilkolták, a fiú is a halálba menekült

Pankasz - Nehezen tér napirendre a helyi közvélemény egy helyi munkásőr tragédiája felett. A fiatalember szerelmi bánatában főbe lövi magát, ám a részletekben ott az ördög is.

Kozma Gábor

Az élmunkásőr egy körmendi lövészet végén követett el öngyilkosságot az acélkék sereg körmendi központjában. Szinte azonnal megindult a találgatás, amelynek egy oknyomozó riport vetett véget. A pankaszi Bicsák Tibor belehabarodott egy lányba, legalábbis a barátja szerint. Még verset is írt hozzá, célozván későbbi tettére: Szememben könny ragyog / Ez a búcsú perce már... Rendes srác volt, életútját tragédiák övezték. Édesanyját meggyilkolták, ez rányomta bélyegét a gyermekkorára. Fiatalemberként egy Iza nevű lánnyal járt, pedig az még csak nyolcadikos volt, így a helyi téglagyárban dolgozó barát. A riport kitér néhány apró, de korántsem jelentéktelen részletre is. Ezek szerint Izát a viszáki búcsúban nagyon megverték, kórházba került. Tibor meglátogatta. Hogy mi történt köztük, azt senki sem tudja. De tény: a lány ezután könnyű testi sértéssel vádolta meg a fiút, aki maga ellen fordította a dobtáras csövét.

Mindeközben arról mélyen hallgat a pártsajtó, hogy mi történik a fővárosban. Hírül sem adják (!), hogy szeptember 18-án lezárultak az Ellenzéki Kerekasztal és az állampárt közti tárgyalások. Az MSZMP-vel csupán az MDF írt alá megállapodást, közös köztársasági elnökjelöltjük Pozsgay Imre. Ezt az SZDSZ és a FIDESZ nem fogadja el. A két párt így csapdába kerül, amelyből aztán a lehető legjobban jön ki: kitalálják a négyigenes népszavazást (az ötlet Haraszti Miklósé). Ez aztán mindent felborít és felülír, mondhatni a kapuba hozza a rendszerváltást. Jellemző az MSZMP fénysebességű összeomlására, hogy október 23-án már meg is szűnnek a megyei pártbizottságok... Tehát egy hónap alatt eltörlődik a rendszer!

A fő csapásirány a Munkásőrség. Ez a régi rend egyetlen megmaradt, ráadásul fegyveres testülete. Békés akciók kezdődnek, Szombathelyen fiatalok egy csoportja tüntet a pártbizottság előtt. A Munkásőrség az MSZMP szürkeÁllománya , áll az egyik transzparensen. Galavits Ferenc fideszes vezető áll elöl, egy középkorú férfi kiabál rá: Mi a f... bajotok van?! Csak köszönhettek a munkásőröknek, prosztók! , ordít és lökdösődik, majd két társa elvonszolja. Ezt leszámítva csendes a tiltakozás. Amelyről a munkásőrök baráti köre így írat a másnapi újságban: Megsemmisítéssel fenyegették a testületet... Tiltakozunk a megfélemlítés ellen! Rímel e hangra Györkei Jenő publikációja, miszerint el a kezekkel Garasintól: Nem volt ávós, ellenben hős, az igen , írja le a történész. Miközben ellentámadásba lendül az apparátus, Németh Miklós kormányfő váratlanul aláírja a Munkásőrség lefegyverzéséről szóló dokumentumot.

A Független Kisgazdapárt beteszi a lábát Csánigra is. Huszonkét tag lép be a Torgyán-csapatba, elnök Gaál Dénes, alelnök Gaál Kálmán, titkár Széles Sándor. Nem kellenek a zöldbárók! , harsogják Torgyán doktorral, aki azért még rátesz egy szívlapáttal: Sarlót nekik, meg kalapácsot, hogy dolgozzanak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!