Hírek

2009.09.05. 09:09

Határoztak a kártérítésekről - Teljesen kimerült régiónk vis maior kerete

Szombathely - A napokban bírálták el a vis maior keretre benyújtott igényeket. A nyugat-dunántúli régió kerete kimerült, így a Regionális Fejlesztési Tanács a tartalékhoz nyúlt.

Maróthy Andrea

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke tegnap sajtótájékoztatón ismertette a vis maior keretre beadott pályázatok eredményét. A januári áramszünet 29 települést érintett. Megyénkben emiatt több mint tíz település nyújtotta be igényét a vis maior támogatásra. A napokban a Regionális Fejlesztési Tanács ülésén a kormány által javasolt támogatások közül többet elfogadtak. Az áramkimaradás miatt térítést kapott Őriszentpéter, Ispánk, Gersekarát és a Vas Megyei Önkormányzat. A vízkárok - a Kőszeghegyalját érintő nagy mennyiségű csapadék lezúdulása, valamint a Rába áradása miatt bekövetkezett károk - térítéséről is a napokban döntöttek. Számos önkormányzat nyújtott be vis maior támogatásra igényt. Ezek közül Horvátlövő, Kám, Mesteri, Velem, Csörötnek, Kőszeg, Gasztony, Őrimagyarósd jelentős támogatást kapott. Vis maior keretből térítésben részesült az árvíz okozta károk miatt mások mellett Rönök, Szentgotthárd, Vasszentmihály, Vaskeresztes, Kisrákos és Vasvár. A pályázók már értesültek az elbírálásról, ám egyelőre egyik település sem kapta meg a támogatást.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács idén 104 millió forintos vis maior keretből gazdálkodott, de ez a sok bejelentés miatt teljesen kimerült. A fejlesztési tanács a felmerülő kártérítési igények kielégítése érdekében a tartalékkerethez nyúlt. A tanács 46 káreseményhez nyújtott vis maior támogatást, és további nyolc kárenyhítési igényt továbbított az Önkormányzati Minisztériumba. Az elmúlt hónapokban mintegy 192 millió forint kárigényt jelentettek be a fejlesztési tanácshoz. Ebből közel 83 milliót az Önkormányzati Minisztérium állt. A Vas Megyei Védelmi Bizottság katasztrófa sújtotta területnek minősítette ezeket a helyeket, így a kormány a települések kárát 100 százalékban megtéríti. Más esetben csak a költségek 60 százalékát állta volna az állam. Jelenleg tíz önkormányzat vár pályázatának elbírálására. Ezeket az igényeket - pozitív elbírálás esetén - szintén az állam segítségével a tartalékkeretből fogják fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!