Hírek

2009.10.03. 06:25

A huszonnégyek - Kisvárosok nagy tervekkel (képgalériával)

VN - Szlovének, osztrákok és magyarok gyülekeztek csütörtökön Fürstenfeldben, a városi csarnokban. Huszonnégy település irányítói, gazdasági, turisztikai és kulturális képviselői, civil szervezetek aktivistái, művészeti együttesek, csoportok tagjai - s nem utolsósorban gasztronómiai szakemberek - adtak egymásnak nem mindennapi találkát.

Szenkovits Péter

Kétségtelen, hogy az ünnepi esemény kezdetén olyan jelző is elhangzott nemegyszer, hogy történelmi. E kifejezéssel jellemezték többen is azt az eseményt, amelyet valójában nyitánynak is nevezhetnénk.

A több száz résztvevőt Werner Gutzwar fürstenfeldi polgármester (a kelet-stájerországi városok képviselője) köszöntötte. Külön is üdvözölte huszonhárom város polgármesterét, Körmend kapcsán megjegyezte, hogy régre nyúlnak vissza a Rába-parti város kapcsolatai Fürstenfelddel (testvértelepülések).

A huszonnégy - ötezer- huszonnégyezer lelket számláló - város közötti kooperációról kifejtette: Közösen lépjünk fel a nyilvánosság előtt, mi nem egymás konkurensei vagyunk, hanem az a célunk, hogy megtaláljuk egymást .


A térségben lévő kisvárosok nem kapnak külön-külön európai uniós támogatást, azaz össze kell fognunk. A fejlődéshez pedig támogatás kell; közös a sorsunk , jegyezte meg Franz Majcen stájer tartományi képviselő. Évtizedekig elhanyagolták ezeket a vidékeket, holott itt nagyon jó az élettér, hasonló a most szövetkező városok klímája. Az egyetlen megoldás az együttműködés.

A következő négy évre tervezett közös programot Walter Imp, a kelet-stájerországi városi együttműködés képviselője vázolta. Mindenekelőtt beszámolt arról, hogy mennyire sikeresnek bizonyult eddig nyolc stájer kisváros együttműködése, közös fellépése. Olyan kedvezményes utalványokat bocsátottak ki, amelyek segítségével nyolcszáz vállalkozónál, boltban, üzletben kaphattak kedvezményt a vásárlók. A legfontosabb cél a termelők támogatása, s immár elmondható, hogy Európa-fittek vagyunk. Olyan utalványokat is kibocsátanak, amelyekkel a Városok Szövetségének mind a huszonnégy településén kedvezményesen lehet vásárolni. Adott számú vásárlás után pedig készpénzes (eurós) visszatérítés jár. Közös aktív turistamarketingről is szólt, a huszonnégy város együtt nyújt be pályázatokat, közös bemutatkozások is lesznek nagyvárosok vásárain, a szövetkező városok több mint tízezer vállalkozója rákerül egy CD-re, elérhetők lesznek az interneten; nem versenyről, hanem egymás megismeréséről, kooperációról van szó. Három nyelven lesz idegenvezetés a szövetségre lépő városokban; rendszeresen tartanak találkozókat, érdemi tanácskozásokat.

Az együttműködésben részt vevő magyar városok nevében Bebes István, Körmend polgármestere hangsúlyozta: "A magyar városok számára különösen fontos ez az együttműködés, hiszen lehetőség lesz arra, hogy a szlovén és osztrák városok által szerzett tapasztalatokat, jó példákat megismerjék, saját működésükbe beépítsék." Felvázolta: "Terveink szerint a magyar városok egy egységes magyar turisztikai kínálat kialakítására törekszenek, melyet beépítenek majd a huszonnégy város közös kínálatába."

A "huszonnégyek" irányítói együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá, majd a városok kulturális együttesei mutatkoztak be. Az máris bebizonyosodott, sehol sincsenek híján a tehetségnek. Huszonnégy standnál a települések jellegzetes termékeivel, turisztikai kínálatával is meg lehetett ismerkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!