Hírek

2009.10.22. 20:56

Búcsú a 400 százalékos THM-től: maximálták hiteldíjmutatót

A teljes hiteldíj mutató (THM) maximálása kedvezőbb a hitelfelvevők számára, mint a kamatplafon - vélekedett az MTI által megkérdezett független szakértő és fogyasztóvédő is; az érintett szolgáltató szerint az árkorlátozás torzíthatja a piacot, és egyes ügyfeleket az illegális pénzpiacok irányába mozdíthat.

MTI

A A kormány szerdán a banki ügyfeleket védő és a pénzügyi felügyeletet erősítő javaslatokat fogadott el. Ezek részeként a mindenkori jegybanki alapkamat tízszeresében (a jelenlegi alapkamat szerint ez 70 százalék lenne) maximálnák a teljes hiteldíjmutató (THM) mértékét, ami a gyorskölcsönöket nyújtó cégeket érinti.  Korlátoznák az elő- és végtörlesztési díjak mértékét is: az érintett összeg legfeljebb 1 százaléka, egyéves hátralévő futamidő esetén legfeljebb fél százaléka lehetne; a jelzálog alapú hiteleknél másfél százalék, ha pedig a tartozás már egymillió forint alá csökkent, díjmentes. 

A maximált teljes hiteldíj mutató (THM) azért kedvezőbb a hitelfelvevőknek, mint a kamatplafon, mert a magyar pénzintézetek olyan költségelemeket foglalnak bele a hitel árába, ami aztán megjelenik a THM-ben, amelyeket a kamatköltségek nem tükröznek - mutatott rá Várhegyi Éva, a Pénzügykutató tudományos főmunkatársa.
   
Dietz Gusztávné, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elnöke szerint, ha a kamat mértékét korlátoznák, akkor az egyéb költségelemeket emelnék a pénzügyi szolgáltatók.
   
Az OFE elnöke szerint a bejelentett szabályozás a legkirívóbb esetekre jelenthet megoldást. A korlátozással azonban szerinte elindult egy olyan folyamat, aminek eredményeként talán a többi kiemelkedően drága hiteltermék - például a hitelkártya, áruhitel - esetében is elgondolkodnak a szabályozók arról, hogy az árak vajon összhangban vannak-e a költségekkel.
   
A gyorshitel-piacon piacvezető Provident Pénzügyi Zrt. szerint bármilyen jellegű árkorlátozás torzíthatja a piacot. A cég ugyanakkor attól tart, hogy a tervezett szabályozás bizonyos ügyféligényeket az illegális pénzpiacok irányába mozdíthat. A Provident szerint egy alapkamathoz kötött THM az alapkamat csökkenése esetén a teljes lakossági hitelpiacra súlyos következményekkel járhat.
   
A javaslatcsomag további elemei közül Várhegyi Éva egyetért azzal, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) az Országgyűlés  alá rendeljék. "Így ugyanis a PSZÁF jóval erősebbé válik, státusza közelít a Magyar Nemzeti Bankéhoz, s elkerülhetővé válik, hogy a felügyelet vezetőjét hivatali idejének lejárta előtt felmentse a mindenkor hatalomra kerülő kormány" - fogalmazott. 

Miközben a kutató pozitívan értékelte a kormány által most elfogadott komplex pénzügyi csomagot, emlékeztetett arra, hogy az a banki szakértői bizottság, amelyet az akkori kormányfő hozott létre, már 2007 februárjában javaslatot tett a mostani csomag számos elemére. 

Úgy látszik, hogy két és fél évre, és egy pénzügyi világválságra volt szükség ahhoz, hogy a kormány lépjen, és beláttassa a pénzintézetekkel, hogy nem lehet tovább halogatni a szabályozást - mondta a banki szakértői bizottság egykori vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!