Hírek

2009.10.14. 02:27

Mintarégióvá válik a határ menti natúrpark

Az Őrség-Rába-Goricko (ŐRRAGO) hármas határ natúrpark hamarosan mintarégióvá válik. 2,1 millió euró értékű fejlesztés valósulhat meg.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A szerződést a Raab Natúrpark Egyesület elnöke, az érintett települések polgármesterei és a Natúrpark Nonprofit Kft. ügyvezetője írta alá.

A fejlesztés fontosabb elemeiről Bauer László projektmenedzser számolt be lapunk érdeklődésére.

Alsószölnökön alakítják ki - hozzávetőleg 300 négyzetméteren - a Natúrpark Akadémiát, amely képzési és kutatás-fejlesztési központként fog működni. Elsősorban a turizmusért, a helyi termékek fejlesztéséért, megújuló energia hasznosításáért kívánnak itt tevékenykedni, de biogazdaság kialakítását is tervezik. Az épület arculata a térségi hagyományokhoz illeszkedik, a napenergiát hasznosítják majd. Jövőre várható az akadémia megvalósulása. Utána itt tizenegy úgynevezett tréningprogramot fejlesztenek ki, valósítanak meg.

Az ausztriai Neuhausban, a régi Batthyány-kastélyban kulturális és művészeti központot alakítanak ki. Színpad és 820 férőhelyes tribün, raktár, több próbahelyiség, valamint a közönséget kiszolgáló vizesblokk is készül. Egyébiránt az idei Haydn-év alkalmából augusztusban mutatták be az Élet a holdon című operát hét előadásban. Összesen mintegy 4 ezer 200 néző látta.

Ciszter útvonalat létesítenek - az egykori ciszter majorságokat érintve - Mogersdorf, Szentgotthárd, Magyarlak, Csörötnek állomásokkal. A határon átnyúló túraútvonalon - a fejlesztésnek köszönhetően - turista pihenőházak épülnek a magyarlaki, a csörötneki és a ma- gyarszombatfai szőlőhegyeken, eligazító táblákat is kihelyeznek.

Az ausztriai St. Martinban jelenleg is működik egy kisebb, római emlékeket bemutató kiállítás, melynek bővítése révén a térség római kori gyökerei válnak megismerhetővé, s ez egyben új turisztikai kínálati elemet is jelent a hármas határ régióban.

Fontos eleme a projektnek a határ menti kerékpáros és gyalogos túraútvonalak összekapcsolása, egységes kínálati elemként való megjelenítése; a kerékpáros és gyalogos útvonalhálózat kitáblázása, megjelenítése térképen, kiadványokban és GPS-rendszerben, tudtuk meg Bauer Lászlótól, a projekt menedzserétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!