Hírek

2009.10.23. 19:06

Szocialista nagyüzem magánkézben, szolidaritás az erdélyi magyarsággal - 20 éve történt

Magánkézbe kerül a Ózdi Kohászati Üzemek durvahengerműve, Phare-akcióterv keretében támogatják a magyar és lengyel reformterveket. Rehabilitálják a Nemzetőrség egykori főparancsnokát és elfogadják az SZDSZ új alapszabályát , Magyarország japán exporthítelt kap - 1989. októberének végén, 20 éve történt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

1989. október 26. - George Bush amerikai elnök hivatalosan bejelentette: Magyarországnak tartósan biztosítják a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt.
   
1989. október 26. - Németh Miklós miniszterelnök munkalátogatást tett Pozsonyban. A bős-nagymarosi vízlépcső ügyében ismét nem került közelebb a magyar és csehszlovák álláspont.
   
1989. október 26. - Ózdon bejelentették, hogy 1990. január 1-jétől Petrenkó János magánvállalkozásaként működik tovább az Ózdi Kohászati Üzemek durvahengerműve, amelyet termelésének gazdaságtalansága miatt be akartak zárni.
   
1989. október 26. - A Közalkalmazottak Szakszervezete és a Szakszervezetek Országos Tanácsa egyenjogú tagszervezeteként megalakult a Határőrségi Dolgozók Szakszervezete.
   
1989. október 26. - Az Európai Parlament 200 millió ECU-ről 300 millióra (1 ECU a napi árfolyamon 1,1 dollár) emelte azt a keretet, amelyet az Európai Közösség 1990. évi költségvetéséből a magyar és lengyel reformpolitika támogatására szándékoznak fordítani az úgynevezett Phare-akcióterv keretében.
   
1989. október 26-27. - Horn Gyula külügyminiszter Varsóban részt vett a VSZ tagállamai külügyminiszteri bizottságának ülésén. A politikus az ülésről nyilatkozva elmondta: "A Varsói Szerződés ma már nem az, ami volt, lényegesen átalakult katonai-politikai szervezetből politikai-katonai szervezetté és gyakorlatilag ideológiamentes lett. Megerősödött az egymás belügyeibe való be nem avatkozás elve, követelménye, az a felismerés, hogy a Varsói Szerződésnek maximálisan alkalmazkodnia kell az össz-európai folyamatokhoz, követelményekhez".
   
1989. október 27. - A Legfelsőbb Bíróság rehabilitálta Király Béla vezérőrnagyot, az 1956-os Nemzetőrség főparancsnokát, akit 1952-ben koncepciós perben halálra ítéltek, majd életfogytiglanra változtatták büntetését.
   
1989. október 27. - A Szolidaritás Munkásszövetség közleményben jelentette be, hogy megkezdi párttá való alakulását Független Magyar Munkáspárt (FMMP) néven.
   
1989. október 27-28. - A Fidesz gyertyafényes virrasztást rendezett a budapesti román nagykövetség előtt, kinyilvánítva szolidaritását Tőkés László temesvári református lelkipásztorral, s rajta keresztül a kétmilliós erdélyi magyarsággal és Románia népével.
   
1989. október 27-29. - A Szabad Demokraták Szövetségének második közgyűlésén Budapesten új alapszabályt fogadtak el. Ennek értelmében az SZDSZ független politikai párt, a szabadság és a szolidaritás pártja. Ezen kívül határozatot is elfogadtak a politikai helyzet megszilárdításáról, a szabad választásokhoz vezető útról, az állami tulajdon sorsáról, a rendőrség helyzetének rendezéséről, majd 30 tagú tanácsot és 11 tagú ügyvivői testületet választottak.
   
1989. október 28. - Országos MSZMP-aktíva értekezletet tartottak Angyalföldön. Az ideiglenes ügyintéző testület elnökévé Puja Frigyes választották. Állásfoglalásukban közzétették: az MSZMP nem szűnt meg, él és folytatja tevékenységét.
   
1989. október 28. - Prágában a Vencel-téri tüntetés során a csehszlovák hatóságok őrizetbe vettek három magyar újságírót is. Közülük Frick László, a Nők Lapja munkatársa ellen hivatali személy elleni, testi sértést okozó erőszak miatt bírósági eljárást indítottak, majd 30-án szabadon engedték.
   
1989. október 28-november 2. - Pozsgay Imre államminiszter Kanadába látogatott. Torontóban részt vett a Magyarország és a Nyugat címmel rendezett tudományos konferencián, s a gazdaság és a politika összefüggéseire utalva rámutatott: az októberi alkotmánymódosítás a tulajdonviszonyok reformjával a piacgazdaság társadalmi alapjait is megteremtette.
   
1989. október 29. - A Magyar Szocialista Párt nemrég megalakult Nógrád megyei radikális tagozata, az MDF, az SZDSZ és az MSZDP megyei csoportja, illetve bizottsága megállapodott a megyei lap közös szerkesztésében.
   
1989. október 29. - A Nihon Keizai Simbun, Japán vezető gazdaságpolitikai napilapja közölte: Japán ötmilliárd jen (mintegy 34,5 millió dollár) exporthitelt nyújt Magyarországnak. Ez volt az első eset, hogy a hitelnyújtást japán részről nem előzte meg részletes vizsgálat.
   
1989. október 30-31. - Az Országgyűlés ülésszakán elfogadták az Állami Számvevőszékről és a köztársaság kikiáltása alkalmából kezdeményezett közkegyelem gyakorlásáról szóló törvényt, majd 31-én a nagymarosi munkák felfüggesztéséről szóló kormánybeszámolót. A képviselők határoztak a november 26-i népszavazásról és az 1990. január 7-i köztársaságielnök-választásról, amelyre a népszavazás eredményétől függően kerül sor.
   
1989. október 31. - Grósz Károly az MTI-nek adott nyilatkozatában közölte, hogy az MSZMP nem oszlott fel, mert az MSZP új pártként alakult, s úgy vélte, hogy hamarosan össze kell ülnie a Magyar Szocialista Munkáspárt XIV. kongresszusának. Mint mondta, november 15-étől nyugdíjas lesz, s ezen nem kíván változtatni, de ha felkérik, szívesen vállal tisztséget az újjászerveződő MSZMP-ben.
   
1989. október 31. - A Magyar Szocialista Párt helyi szervezetének soproni zászlóbontásán Nyers Rezső pártelnök elmondta: a Magyar Szocialista Párt a történelmi tanulságok tudomásul vételének a pártja. Az MSZMP-nek be kellett fejeznie tevékenységét azért, hogy a szocialista mozgalom, amely ezt a pártot éltette, tovább élhessen, új erőre kaphasson. A korábbi MSZMP-hez való viszonyról szólva kiemelte: az új párt nem vet el mindent, de kritikusan viszonyul az MSZMP-hez, mert az MSZMP az általa megkezdett reformokat nem vitte véghez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!