Hírek

2009.11.18. 03:28

Harmincéves a répcelaki lila áruház

A kereskedelem is téma volt a répcelaki hagyományos őszi konferenciáján. A földműves szövetkezet megalakulása, az áfész és a Coop-lánc működése került terítékre.

Simon Erzsébet

Hagyományai vannak Magyarországon a szövetkezésnek. A Hangya, a Hitel, a Tejszövetkezet, a Földműves, illetve a Fogyasztási Szövetkezeteket nem a központi hatalom hozta létre, hanem a tagok az anyagi hozzájárulás vállalása mellett önkéntesen társultak az érdekeik szolgálatára és megjelenítésére.

De a szövetkezésnek répcelaki tradíciói is vannak: a Földműves Szövetkezet, illetve a Fogyasztási Szövetkezet létrejötte előtt Tej és Hangya Szövetkezet működött a községben.

Vámos Kálmán nyugdíjas áfész-elnök egyebek mellett arról is beszélt a kisváros őszi konferenciáján, hogy miként alakultak meg és működtek az áfész elődei, milyen szövetkezeti szakcsoportok tevékenykedtek a rendszerváltás előtt, s miképpen alakult a helyi áfész sorsa a hetvenes-nyolcvanas években.

A húsz-harminc évvel ezelőtti szövetkezetpolitikai tevékenység gazdasági hátterét Nagy Ferencné nyugdíjas főkönyvelő világította meg. Mint mondta, a hetvenes évekre a Répcelaki Áfész már megteremtette a tagsági bázisát, kialakította a bolthálózatát, a hálózati és igazgatási szervezetét. Ésszerű, takarékos gazdálkodásával, eredményeivel, tartalékaival, valamint a megvalósított beruházásokkal jó alapot és lehetőséget teremtettek a következő időszak feladatainak megoldásához.

Az áfész átalakulásáról, jogutódjáról, a Répcelak és Vidéke Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről dr. Németh István ügyvezető igazgató szólt. 23 településen 31 boltot - ebből 30 élelmiszer, 1 gazdabolt - működtetnek hagyományos jelleggel, italboltjait és a répcelaki Tüzép-telepét bérbeadással hasznosítják.

A cég nettó árbevétele tavaly meghaladta az egy- milliárd forintot. A boltok közül tíz Coop kategóriába sorolt - ebből egy maxi, három közepes és hat mini-Coop kategóriában működik. A Répcelak és Vidéke Áfész testületei 2005-től foglalkoztak az átalakulás gondolatával. 2007 március végén hozták létre a Répcelak és Vidéke Vagyonkezelő és Szolgáltató Szövetkezetet, amely az áfész átalakulása után a 2007 június végén bejegyzett kft. fő üzletrész-tulajdonosa lett.

Harminc évvel ezelőtt csupán néhány kisebb áfész-bolt és más kereskedelmet folytató egység próbálta a rohamosan fejlődő Répcelak ellátását biztosítani. A megnövekedett igények és a kulturált vásárlási feltételek megteremtése érdekében döntöttek úgy az áfész akkori vezetői, hogy szükséges egy új, komplex kereskedelmi egység megépítése. November 9-én volt harminc esztendeje, hogy átadták a Répce Áruházat, amely a köztudatba - országosan is - lila áruházként került be.

Erről is beszélt Németh Imréné, az élelmiszer osztály vezetője. Az áruház a nyitásakor nagy forgalmat bonyolított le, és ez az eltelt időszak alatt sem változott. Nemcsak a helyi lakosok, hanem a környékbeliek igényeit is ki tudták elégíteni. 1995-ben csatlakoztak a Coop-üzletlánchoz, ekkor belső átalakításokat végeztek az épületen, és az üzlet külső arculata is megváltozott. Az idei születésnapra új, korszerű külsőt kapott az áruház. A lila szín mellé fehér is társul, ami megtöri az épület szögletességét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!