Hírek

2009.11.03. 13:48

Megújult a térkő a csillagvizsgálónál

Megújult a szombathelyi csillagvizsgáló intézet kupolához kivezető járdája. Az utat új lámpákkal is felszerelték.

Maróthy Andrea

Újabb felújítási munkába fogtak az elmúlt hónapban a szombathelyi Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban. Ezúttal a létesítmény kupolához kivezető útja szépülhetett meg. Októberben a kupolatérbe vezető járdát teljesen felújították, így a csillagvizsgáló intézet egy teljesen új, térkövekkel kirakott járdával büszkélkedhet. A megszépült út mentén új világítást is felszereltek.

- A jelenlegi felújítás egy évek óta tartó többlépcsős folyamat része, amely ezúttal egyetemi pénzből valósulhatott meg. Tavaly az intézmény kupoláját is felújíttattuk, két évvel ezelőtt  Gothard Jenő százötvenedik születésnapjakor  pedig az egész épületet renoválták és korszerűsítették - tudtuk meg dr. Kovács Józseftől, a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium egyik főmunkatársától, aki a csillagvizsgáló intézet további terveiről is mesélt.

- Természetesen vannak további felújítási terveink, hiszen tennivaló mindig akad. A kupola mögött van még egy olyan épület, mely már nagyon régi, ezért ráférne egy tatarozás. Ebben a létesítményben annak idején a műholdfigyelő kamerák működtek. Ez az épület ma már műemlék. Azt, hogy milyen pénzből valósulhatnak meg a későbbi beruházások, még nem tudjuk. Természetesen figyelemmel kísérjük a pályázati lehetőségeket, s pályázunk is. Reméljük, a későbbiekben is lehetőségünk lesz az intézmény szépítgetésére - árulta el lapunknak dr. Kovács József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!