Hírek

2009.11.30. 13:55

Százmillió forintot nyert az MMIK a Vasi Míves Tanodára

Százmillió forintot nyert egy TÁMOP-pályázaton a Vasi Míves Tanoda programja, vagyis az MMIK a közművelődés tartalmi megújítására, új tanulási formák kialakítására.

Merklin Tímea

A pályázatot a Vas megyei önkormányzat és intézményei közösen nyújtották be, tudtuk meg dr. Kapiller Saroltától a hétfői sajtótájékoztatón.

A vasi vezetés úgy gondolja, hogy a válságos időkben a lakosságnak a kultúra területén lehet kompentzációt nyújtani: olyan továbbképzéseket, nyelvi tréningeket, tehetséggondozást, amelyekre különben nem volna mód, így azonban a Vasi Míves Tanoda keretén belül ezekre több helyen lehetőség nyílik. A 18 hónapos program közel 1300 embert mozgat meg, nemcsak Szombathelyen. 
 
- A szakma sokat gondolkodott azon, hogy lehet eu-s pénzeket lehívni a kultúrára, mert az EU szerint a kultúra minden nemzet belügye - mondta Joós Tamás, az MMIK igazgatója. - Ezért olyan hívószavakat, új gondolatokat  vittünk be a kulturális stratégiába  mint például építő közösségek, kompetencianövelés, melyek segítségével nyerhettünk a pályázaton. Az MMIK helyzete ettől nem lett jobb, hiszen a pénzt  feladatokra adják, ebből fűteni, világítani nem lehet, üzemeltetési gondjaink azért vannak.

Az MMIK mellett a szombathelyi Margaréta óvoda, a Paragvári iskola, a Hefele szakképző iskola, valamint a jánosházi művelődési központ a helyszínei a változatos kompetencia-fejlesztő programoknak, melyeket  Parais István projektvezető ismertetett. 

Illés Zsuzsa koordinátor a Jánosházán élő hátrányos helyzetűek lehetőségeiről beszélt: ott 400 fő tud bekapcsolódni a képességfejlesztésekbe, nyelvtanulásba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!