Hírek

2009.12.20. 18:18

Magyar-szlovén mozgássérült összefogás

"Vasakarattal az élhetőbb életért a magyar-szlovén határtérségben" a címe annak a projektnek, amelyet két mozgáskorlátozottakat tömörítő egyesület valósít meg.

Varga Nóra

A mozgáskorlátozott emberekre jellemző a bezárkózás, a társadalmi kapcsolatok és az egészséges életmód hiánya, valamint a munkanélküliség.  

A szombathelyi alapítású Mozgássérültek Vasakarat Sportklubja és a Muraszombati Mozgáskorlátozottak Egyesülete több évtizedes jó kapcsolatukat erősítendő összefogtak, és a BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft. közreműködésével 2008-ban pályázatot nyújtottak be az Európai Unióhoz, hogy segítsék a fent említett problémák megoldását tagjaiknak és a határ mentén élő mozgássérülteknek.

Az unió támogatta a kezdeményezést, és a SzlovéniaMagyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében elkezdődhetett a pályázat megvalósítása. 
 
A támogatásnak köszönhetően a két egyesület egészségfelmérő, egészségmegőrző, valamint  sporteszközökhöz juthat, tagjaik egészséges életmóddal kapcsolatos előadás-sorozaton, szűrővizsgálaton vehetnek részt. A   magyar-szlovén nyelvi képzéssel összekötött informatikai alapképzés segíti a projektben részt vevők nyelvi nehézségeinek áthidalását, az internethasználatban való jártasság kialakítását vagy elmélyítését.

A pályázat során létrehoznak egy hálózatot a mozgáskorlátozottak civil szervezetei, az egészségügyi szolgáltatók és  a mozgáskorlátozottak munkahelyi elhelyezkedését segítő szervezetek között. A hálózat tagjai internetes adatbázisból is elérhetőek lesznek az érdeklődők számára.  

Fazekas, kosárfonó és egyéb kézművesprogramokon a népi mesterségek alapjait sajátíthatják el a mozgássérültek, színesítve ezzel is hétköznapjaikat. A rendszeres sportolás, versenyzés, segíti a mozgássérültek állapotának javítását, ezért 2010 tavaszán határon átnyúló sportversenyeket rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!