Hírek

2010.02.11. 15:52

Globex-ügy: súlyosbított büntetések a cégvezetőknek

A Fővárosi Ítélőtábla jelentősen súlyosította a Globex-ügyben a két egykori cégvezetőre első fokon kiszabott büntetéseket: csütörtökön kihirdetett jogerős döntésében Vellai Györgyikét hat év, Vajda Lászlót négy év börtönnel sújtotta.

MTI

A vád szerint az 1990-es évek második felében több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek és önkormányzatoknak.

Vellai Györgyike és Vajda László nemzetközi elfogatóparancs alapján került haza Németországból 1999-ben, majd két és fél évet előzetes letartóztatásban töltöttek, ám az elsőfokú büntetőper folyamán a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyezte őket. 2006 decemberében pedig a bíróság nem jogerősen kiszabta a két és fél év, illetve az egy év nyolc hónap szabadságvesztés büntetést Vellainak és Vajdának.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon Vellait hét év, Vajdát hat év börtönnel sújtotta, de a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új, másodfokú eljárásra kötelezte az ítélőtáblát.

A megismételt másodfokú eljárásban csütörtökön a jogerős ítélet szóbeli indoklásakor az ítélőtábla tanácsvezető bírája elmondta: az összes bebizonyított és meg nem térült kár mintegy 2,5 milliárd forint, ebből 800, illetve 405 millió két befektetési alap, 600 millió a Postabank, 475 millió a XI. kerületi önkormányzat, 300 millió pedig a kisbefektetők sérelmére következett be. A soproni önkormányzatot ért több mint 3 milliárdos kár ugyanakkor megtérült - tette hozzá. 

A tanácselnök megjegyezte, hogy a vádlottaknak az eljárás során hangoztatott azon szándéka, hogy megtérítsék a kisbefektetők kárát, önmagában még nem enyhítő körülmény, a kiszabott büntetést csak akkor lehetett volna mérsékelni, ha tényleges kifizetések is történtek volna a károsultaknak. 
 
A Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán Vellainak valószínűleg még vissza kell mennie a börtönbe hozzávetőleg 9 hónapra, Vajdának viszont már nem. Ebben a kérdésben a büntetés-végrehajtási bírónak kell majd döntenie. A vádlottak ugyanis a több mint egy évtizedes eljárás során kényszerintézkedések - például előzetes letartóztatás, lakhelyelhagyási tilalom - alatt, illetve jogerős szabadságvesztésüket töltve eddig már három évet és kilenc hónapot letudtak büntetésükből. 

A törvény szerint a börtönfokozatra ítéltek büntetésük háromnegyedének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhetők. A csütörtökön jogerősen négy évre ítélt Vajdánál ez három év, a hat évre ítélt Vellainál pedig 4,5 év. 

Vellai és Vajda a vádbeli cselekmények alapján a büntető törvénykönyv szerint 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphatott. 
A 2 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett kisbefektetők és a XI. kerületi önkormányzat esetében sikkasztás, a Pannonia Befektetési Alapok és a Globex Nyugdíjpénztár esetében pedig hűtlen kezelés miatt mondta ki Vellai Györgyike és Vajda László cégvezetők bűnösségét a másodfokú bíróság. 

Az ingatlan-fejlesztéssel foglalkozó Globexről a bíró elmondta, hogy 1997-ig zökkenőmentesen gazdálkodott, jelentős befektetéseket hajtott végre, ám akkortól sikkasztásba fordult át a túl nagyra nőtt cégbirodalom tevékenysége. 

A soproni önkormányzattal kapcsolatos ügyletről szólva a bíró kifejtette, hogy nagyon bonyolult, speciális esetről van szó, ahol végül megtérült a több mint 3 milliárdos kár. 

Az ítélőtábla az elsőfokú bíróságtól eltérően úgy minősítette az esetet, hogy történt bűncselekmény, de kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy ezt ki követte el és 12 év után már egy újabb eljárástól, bizonyítástól sem lehet eredményt várni, ezért felmentő rendelkezést hozott ugyan, de az elsőfoktól eltérően nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában.

A Postabankot érintő 600 milliós, máig meg nem térült kárról szólva a bíró kifejtette: ez esetben a vádlottak nyilvánvalóan bűncselekményt követtek el, hiszen ugyanazt az ingatlant fedezetként használva két banktól is kölcsönt vettek fel egy hét alatt, amit aztán nem is arra fordítottak, amire kértek, illetve kaptak. 

A bíró megjegyezte azt is, hogy az eljárás során zár alá helyezett globexes  ingatlanok biztosítását a védelem kérése ellenére sem oldotta fel, hiszen még felhasználhatók a károsultak érdekében.  Más bíróságon jelenleg is folyamatban van a Globex kisbefektetői által indított polgári per a kártérítések érdekében.

OLDALTÖRÉS: A Globex Holding


A Globex Holding


A Globex Holding


A Globex Holding

A Vajda László által 1989-ben Németországban alapított Globex 1991-ben részvénytársasággá alakult, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak. A cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott, kötvényeik mesés hozamokat ígértek. A vállalkozást azonban jelentős részben hitelből finanszírozták, az adósságokat folyamatosan görgették, s idővel a gazdaságosság, eredményesség érdekében szabályokat is áthágtak. A "túlburjánzó" cégcsoport a kilencvenes évek közepétől fizetési gondokkal küszködött, az önkormányzatok nem láttak pénzt kezelésre átvett részvényeik után, a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat felélték, 1997-re kezelhetetlenné váltak a tartozások. A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések visszafizetésére. Az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál történtek és a sajtóban megjelent híresztelések vezettek.
 
1998. október 28. - A rendőrség zár alá vette a Globex vezetőinek tulajdonában lévő ingatlanokat és tőkebefektetési csalás alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen. (A céget korábban a gazdasági helyzetével, illetve az ellene indult felszámolási eljárással kapcsolatos sajtóhírek okán kétszer is felhívták, hogy tegyen eleget az értékpapírtörvényből adódó rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének, de nem reagált.)
 
1999. január 7. - A Pesti Központi Kerületi Bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vajda László, a Globex Holding tulajdonosa és Vellai Györgyike, a cég vezérigazgatója ellen, akiket a német hatóságok 19-én Münchenben őrizetbe vettek. A hónapokig szökésben lévő vezetőket április 15-én hozták haza és 17-én rendelték el előzetes letartóztatásukat, mert fennállt a szökés, elrejtőzés veszélye.
 
2001. február 21. - A rendőrség lezárta a Globex-ügy vizsgálatát. A Fővárosi Főügyészségen 15 gyanúsítottal szemben éltek vádemeléssel, az okozott kárérték elérte a hét milliárd forintot. Vajda Lászlót tőkebefektetési csalással, sikkasztással, hűtlen kezeléssel, Vellai Györgyikét ezen felül 528 rendbeli sikkasztással és magánokirat-hamisítással is meggyanúsították. Augusztus 1-jén a Fővárosi Bíróság szigorított házi őrizetbe helyezte Vajda Lászlót és Vellai Györgyikét, majd 2002 júliusában a házi őrizetet megszüntették.

2002. június 3. - A Fővárosi Bíróságon megkezdődött a Globex-per. Az elsőrendű vádlott Vellai Györgyike, aki a Globexen belül a döntéshozó volt, de tevékenységéről tudott és abba bele is egyezett a másodrendű vádlott Vajda László, további 8 vádlott egy-egy vádpont kapcsán állt a bíróság elé.

2006. december 13. - A Fővárosi Bíróság kihirdette az első fokú ítéletet. A vádlottakat több vádpont, így a soproni és a fővárosi XII. kerületi önkormányzat portfolió-kezelése és a Hotel Rózsadomb ügyében felmentették, de kimondták az első- és a másodrendű vádlott bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, többek között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai Györgyike bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is. További öt vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, ketten megrovást kaptak, egy személyt pedig minden vád alól felmentettek. Börtönbe egyetlen vádlottnak sem kellett vonulnia, mert a Postáné Vellai Györgyikére kiszabott 2 év 6 hónap és a Vajda Lászlóra kiszabott 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésbe beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött időt.

2008. február 6. - A Fővárosi Ítélőtábla jelentősen súlyosította Postáné Vellai Györgyike elsőrendű és Vajda László másodrendű vádlott büntetését: előbbit 7 év, utóbbit 6 év börtönre ítélte jogerősen. A bíró szinte példa nélküli módon elrendelte a szabadságvesztés azonnali foganatosítását, a két vádlottat a tárgyalóteremből vitték megbilincselve börtönbe.
 
2009. január 28. - A vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelme nyomán a Legfelsőbb Bíróság (lakhelyelhagyási tilalom mellett) szabadlábra helyezte a Globex két egykori vezetőjét és ügyükben új másodfokú bírósági eljárást rendelt el. Ennek során az ítélőtáblának egyebek mellett vizsgálnia kell az elkövetői minőséget, és azt is, hogy mekkora kárt okozott Vellai Györgyike és Vajda László.
 
2010. január 26. - Megkezdődött a Globex-ügy új másodfokú tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. A február 2-án elhangzott perbeszédekben az ügyész súlyosítást, a védelem felmentést, illetve részben enyhítést kért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!