Hírek

2010.02.20. 17:07

Prinz Gyula földrajztudósra emlékeztek Püspökmolnáriban

Négy éve egy új emlékműnél tisztelegnek a falu szülötte, a neves földrajztudós, Prinz Gyula (1882-1973) előtt Püspökmolnáriban. Az idei megemlékezést február 20-án, szombaton délelőtt tartották.

Merklin Tímea

Princz Gyula Közép-Ázsia felfedezője volt, kétszer járt ott: a kínai Tiensan hegység jeges formavilágát, vizeit is kutatta. A felfedezők utolsó nemzedékéhez tartozott. Számtalan könyvet írt, Magyarország legnagyobb egyetemein tanított: Budapesten, Pécsen, Pozsonyban, Kolozsváron és Szegeden – tudtuk meg Kuglics Gábor földrajz tanártól, az ünnepséget szerveztő Püspökmolnáriért Egyesület elnökétől a koszorúzáson.


A helyi önkormányzat képviselője, az iskolás gyerekek és az egyesület  egy faragatlan hárskúti mészkőtömb-emlékművön helyezheti el minden évben a koszorúját. Négy éve megkereste ugyanis az önkormányzatot Prinz Gyula Svájcban élő unokája, Guha Péter, hogy a család nevében – Püspökmolnárival összefogva – állítsanak egy méltó emlékművet a nagypapa tiszteletére, a korábbi faoszlop helyett.

Amaz a Prinz Gyuláról elnevezett iskola udvarára került, a kirobbantás nyomait magán viselő kőtömb pedig az iskola előtt áll Tóth Emőke szobrász bronztáblájával, amelyről kiderül: a tanszékvezető egyetemi tanár a Magyar Földrajzi Társaság elnöke is volt. 

A koszorúzás után az emlékezők a vasútállomáshoz mentek, hogy Prinz Gyula szülőházánál is fejüket hajtsák. A földrajztudós édesapja állomásfőnök volt (a szülőház maga az állomásépület), vasúti szabadjegye volt a családnak, így lehet, hogy Prinz Gyula beutazhatta az egész Monarchiát is.


Földrajzverseny és emlékkiállítás
A nevéhez kapcsolódóan minden tanév második szemeszterének elején földrajzversenyt rendeznek a helyi általános iskolában, ahol a megemlékezés után kiosztják ennek díjait. Alkalmilag Prinz Gyula emlékkiállítás is látható a falubeli kultúrházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!