Hírek

2010.04.18. 13:06

Bajvívók léptek fel a Jurisics-várban

Táncosok, zenészek, énekesek, bajvívók léptek fel szombaton a Jurisics-várban, a határ menti régiók művelődési intézményeinek együttműködésében megvalósult rendezvényen.

Némethy Mária

A Várvidéki históriák a Nyugat-Pannon zóna és a Várvidék (Burgenland) közös történelmére, összetartozására épül. A máig meglévő várak korabeli életét, a várakban élt nemesi családok udvartartását, szokásait, nevezetes cselekedeit, viselt dolgait eleveníti fel.

A históriák megidézik Károly Róbert korát, a Nádasdyakat, Jurisics vitézeit, a Kanizsaiakat és a Batthyányakat.    Olyan családi program, amely a határ menti régiók művelődési intézményeinek együttműködésével valósul meg.
Egy hete a burgenlandi Őriszigeten (Siget in der Wart) volt az első bemutató, szombaton Kőszegen, a Jurisics-várban a második.

A várudvar reneszánsz udvarrá változott, majd a lovagteremben színpadi produkciókkal folytatódott a program. Korhű viseletben táncosok, énekesek, zenészek léptek fel. Láthattunk francia pavane-t és gaillarde-ot, füzértáncot, hajdútáncot, hallhattunk reneszánsz zenét, volt lovagi párbaj, felléptek zászlóforgatók. 

Táncosok adták elő Őriszigetről, Szombathelyről és Kőszegről, felléptek a Kőszegi darabontok, a Károly Róbert Történelmi Hagyományőrző Egyesület tagjai, az MMIK Erkel kamarakórus és a Savarello Régizene Együttes is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!