Hírek

2010.04.14. 17:37

Fogyatékkal élő fiatalokkal ismerkednek a Nagy Lajos gimnázium diákjai

A tolerancia és az esélyegyenlőség jegyében telik az április a Nagy Lajos Gimnáziumban. Az iskola diákjai fogyatékkal élő kortársaikkal ismerkednek.

Nagy Ildikó

"Iskoláinkat csak egy kerítés választja el egymástól, mégis két teljesen különböző világ él itt egymás mellett. Csak akkor találkozunk egymással, ha a labda átrepül tőlük a mi udvarunkra, és a gyerekek átjönnek érte. Jó lenne, ha ennél többet is megtudnánk egymásról, hiszen az élet törékeny, és egy másodpercen is múlhat, hogy a kerítés melyik oldalán találjuk magunkat."

Talán ez a múlt heti megnyitón elhangzott néhány mondat tükrözi leginkább annak a pályázati támogatásból megvalósuló programnak a lényegét, amelynek második rendezvényét tartották szerdán a Nagy Lajos Gimnáziumban.

Az április a tolerancia, az esélyegyenlőség és egymás megismerésének jegyében zajlik a gimnáziumban, ahol fogyatékkal élő kortársaikkal ismerkednek, beszélgetnek a diákok. A könyvtárban már látogatható az a kiállítás, amelyet a kerítés túloldalán lévő Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központba járó gyerekek munkáiból állítottak össze.

Szerdán két programon vehettek részt a gimnázium 9-10-11. évfolyamos diákjai: a tornacsarnokban a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézet lakói mutatkoztak be, a könyvtárban pedig a gyöngyékszereket készítő Németh Lászlóné, Krisztina, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének új vasi elnöke mesélt arról, miként boldogult és boldogul nagyothallóként a hallók között.

Szendrődi Sebastián ezután két olyan iskolatársát faggatta, akik külföldön tanultak fél, illetve egy évig. Kassai Júlia és Illés Dániel arról meséltek, hogy a skóciai, illetve amerikai iskolákban hogyan viszonyulnak a fogyatékkal élőkhöz az egészséges diákok, tanárok, és miként próbálják megkönnyíteni hétköznapjaikat.

A diákokat látogatásra invitálta Fekete Árpád, a gimnáziumtól néhány száz méterre lévő Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet igazgatója, aki egy olyan kiadványt ajánlott a fiatalok figyelmébe, amelyben a fogyatékkal élők által elfogadott szavak, kifejezések találhatók. A siketek ugyanis nem süketek, a kerekesszék pedig nem tolószék adott néhány hasznos és megszívlelendő tanácsot az igazgató. A tolerancia hónap jövő szerdán az Aranyhíd és a Bercsényi iskola diákjainak részvételével folytatódik.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!