Hírek

2010.07.29. 15:08

A kormány elfogadta az augusztus 20-i ünnepségek programját

A kormány szerdai ülésén elfogadta az idei augusztus 20-i ünnep programját; a kormányzati kommunikációs államtitkár aláírta a szerződést a tűzijátékot rendező szombathelyi Kopula ,96 Kft.-vel. és az állami, a rendezvény biztosításáról szóló feladatok kivitelezését végző konzorciummal is. Az összesen 150 millió forint értékű rendezvényből az államot 120-130 millió forint terheli.

MTI

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti tájékoztatóján kiemelte: az augusztus 20-i ünnep némileg visszafogottabb lesz a korábbiaknál, a jótékonyság és a méltó ünneplés jegyében zajlik majd, az elsődleges szempont pedig a biztonság.

Aláhúzta: a Farkas Mihály vállalkozó által vezetett Kopula Kft. teremti meg a tűzijáték technikai feltételeit és kivitelezi azt; ennek értéke nettó 50 millió forint, a KIM e költségek áfáját vállalta át.

Az EDEX Hungary Kft.-ből, a Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ből, illetve GEM Rendezvénytechnikai és Szolgálgató Kft.-ből szerveződött konzorcium pedig - bruttó 70 millió forintért - zárt, meghívásos közbeszerzési pályázaton nyerte el az ünnep "szervezeti elemeinek" biztosítását.

Kiemelte, hogy azért került sor zárt, meghívásos pályázat kiírására, mert az előző kabinet előkészítetlenül hagyta utódára a rendezvényt. A konzorcium tagjairól azt mondta: komoly tapasztalatokkal bíró, kipróbált cégekről, a szakma legjaváról van szó.

Emlékeztetett, idén nem lesz a Duna fölött repülőverseny, mert a közlekedési hatóság arra nem adott engedélyt. Az összköltség 150 millió forint lesz, amely az előző évek költségeinek felét jelenti hozzávetőleg - fejtette ki Kovács Zoltán.

Az augusztus 20-i ünnepről szólva azt mondta: az a szokásoknak megfelelően reggel 9 órakor kezdődik a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonásával; 11 órakor lesz a tisztavatás a Hősök terén, ahol beszédet mond Schmitt Pál már mint köztársasági elnök.

Délután 3 órakor avatják fel az újjávarázsolt Lajta hadihajót, amely valószínűleg a fővárosban múzeumként fog működni a jövőben.

Délután 4-től az "összetartozás láncszemei" címmel aratómenet lesz. Megemlítette, hogy délután 5 órakor kezdődik a Szent Jobb-körmenet.

Az ország tortáját este 8 órakor vágják fel, kilenc órakor kezdődik a tűzijáték a Duna-parton. Az árvízkárosultak megsegítésére egész nap segélyszámot üzemeltetnek majd - hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ennek kapcsán kitért arra is, hogy árvízkárosult területekről 500 gyermeket látnak majd vendégül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!