Hírek

2010.07.10. 14:40

Fidesz-választmány: Kovács Ferenc a megyei közgyűlési elnökjelölt

Ellenszavazat nélkül támogatta a Fidesz országos választmánya szombati ülésén, hogy Tarlós István, a párt fővárosi frakcióvezetője legyen a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választáson. Döntöttek a választmányi ülésen a megyei közgyűlési elnökjelöltek személyéről is

MTI

Kövér László választmányi elnök a tanácskozás előtt közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni házelnökjelöltnek a Fidesz-frakció ülésén, és vállalja a tisztséget.

A választmány zárt ülése után Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a testület ellenszavazat nélkül támogatta, hogy a Fidesz-KDNP Tarlós Istvánt indítsa főpolgármester-jelöltként.

A tanácskozáson döntöttek a budapesti listáról és a megyei listákról, valamint a megyei közgyűlési elnökjelöltekről is, Kósa Lajos tájékoztatása szerint a megyei jogú városok polgármesterjelöltjeiről a végső döntést a Fidesz országos választmányának elnöksége hozza meg a jövő héten. Az önkormányzati választás legnagyobb tétje az - mondta -, hogy Budapesten végre "le lehet-e váltani azt a kurzust, amit a fővárosban képviselnek a gyurcsányizmus szerves folytatásaként".             

A sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: úgy érzi magát, mint a világbajnoki döntőn az a csapat, amelyik esélyesebb; "elbizakodottság nincs, optimizmus van". Az együttműködés az ellenzékkel általában kívánatos - mondta egy kérdésre válaszolva -, "hogy ez milyen formában és milyen struktúrában valósulhat meg, ezt a választások eredménye dönti el". Koalíciós kérdéseket nem érdemes addig feszegetni, amíg a közgyűlés összetétele nem ismert - tette hozzá.

Kövér László választmányi elnök az ülés előtt közölte, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök őt fogja javasolni a Fidesz-frakció ülésén házelnökjelöltnek, és ő vállalja is a tisztséget.

Kövér László újságírói kérdésre a házelnökjelöléssel kapcsolatban azt mondta: "a Fidesz-frakció előtt az elnök úr engem fog majd javasolni, és amennyiben a Fidesz-frakció támogat, akkor én leszek az egyik jelölt". Ha másnak más jelöltje van, akkor ő is a cédulára kerülhet, a húszéves gyakorlat azonban az, hogy a pártok induláskor megállapodnak a tisztségviselői pozíciók szétosztásában - jegyezte meg.

Arra a kérdésre, hogy ha ő lesz az Országgyűlés elnöke, választ-e új választmányi elnököt a Fidesz, a politikus úgy felelt: jövőre lesz tisztújító kongresszusa a Fidesznek, akkor lesz esedékes ez a kérdés; egyébként nincs semmilyen összeférhetetlenség a házelnöki és a választmányi elnöki pozíció között.

Arra a kérdésre, igaz-e vagy csak pletyka, hogy konfliktus volt közte és Orbán Viktor között Schmitt Pál államfői jelölésével kapcsolatban, azt mondta: "én semmilyen pletykát nem szeretnék erősíteni". Orbán Viktor "nekem a Fidesz létrejöttét megelőző időkből lévő barátom, tehát idestova 27 esztendeje ismerjük egymást, nagyjából a feleségemmel is ennyi időt töltöttem együtt, de még a feleségem esetében sem mondhatom el, hogy nem volt közöttünk vita vagy véleményeltérés" - mondta.

A Fidesz országos választmányának elnöke beszélt arról is, hogy azon településeken, ahol a Fidesz-csoportokat az elmúlt hetekben, hónapokban feloszlatták, később döntik el, ki lesz a polgármesterjelölt, és kik lesznek az egyéni képviselőjelöltek. Közlése szerint 8-10 ilyen "kétséges" hely van.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Kövér László alkalmas jelölt az Országgyűlés elnöki posztjára, és támogatják a megválasztását - mondta Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője az MTI-nek.

Összeállt a megyei közgyűlési elnökjelöltek névsora

A Fidesz országos választmánya szombati budapesti ülésén döntött a megyei közgyűlési elnökjelöltek személyéről; a listát a zárt tanácskozás után juttatták el az MTI-hez.

A döntés szerint Bács-Kiskunban Bányai Gábor, Baranyában Hargitai János, Békésben Farkas Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplénben Mengyi Roland, Csongrádban Magyar Anna, Fejérben Vargha Tamás, Győr-Moson-Sopronban Szakács Imre, Hajdú-Biharban Rácz Róbert, Hevesben Horváth László, Jász-Nagykun-Szolnokban Kovács Sándor, Komárom-Esztergomban Popovics György, Nógrádban Becsó Zsolt, Pest megyében Szűcs Lajos, Somogyban Gelencsér Attila, Szabolcs-Szatmár-Beregben Seszták Oszkár, Tolnában Puskás Imre, Vasban Kovács Ferenc, Veszprémben Lasztovicza Jenő, Zalában pedig Manninger Jenő lesz a Fidesz-KDNP megyei közgyűlési elnökjelöltje az őszi önkormányzati választáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!