Hírek

2010.07.14. 11:17

Mit együnk, igyunk a tikkasztó melegben? - Tanácsok a nagy hőségben

A nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyadék folyamatos fogyasztását, azonban szomjunkat ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italokkal csillapítsuk, mert ezekkel ellenkező hatást érünk el, ugyanis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből, ráadásul a hideg folyadék gyomorgörcsöt is okozhat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fővárosban, de az ország nagy részében jó minőségű a csapvíz, ezért igyunk csapvizet, pici sóval dúsítva, vagy cukormentes limonádét, szénsav-mentes ásványvizet, langyos teát.

Ételeink nagy részét a saláták, a gyümölcsök, a gyümölcs-levesek - tejszín, tejszínhab nélkül -, és a rántás nélküli főzelékek alkossák. Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston vagy tepsiben, zsiradék-mentesen sült szárnyas húsokat, halakat, de grillezhetünk, süthetünk zöldségeket, gyümölcsöket is. Ebben a nagy melegben ne azt együk, igyuk, amit szeretünk, hanem azt, amire a szervezetünknek szüksége van.

A déli órákban lehetőleg ne legyünk napon. Viseljünk szellős ruhákat, kalapot, a gyermekekre is vékony ruhákat adjunk, és védjük a fejüket vászon-sapkával, kendővel, de ügyeljünk arra is, hogy ne hagyjuk őket ügyeink intézésekor az autóban.

Ha valakinek a lakásában nincsen légkondicionáló berendezés vagy ventilátor, szellőztessen hajnalban, majd sötétítsen be függönyökkel, rolókkal, de résnyire hagyja nyitva az ablakokat, hogy áramoljon, cserélődjön a levegő. Egyébként a lehúzott roló védi a meleg sugaraktól az ablaküveget, és estére nem lesz hőség a lakásban. Hajnalban és késő este tárjuk ki az ablakokat.

A kádat és a mosogatót öntsük tele hideg vízzel, egy idő után érezhető, hogy a lakásban csökken a hőmérséklet. Zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűn.

A szabadban árnyékos helyeken tartózkodjunk. Legyen nálunk kéztisztító kendő vagy gél, de vihetünk magunkkal kicsi törülköző-kendőt, tisztítsuk, hűtsük magunkat.

Kerüljük az intenzív testmozgást, erre még a reggeli és az esti órák sem javasoltak. Ne feledkezzünk meg idős, vagy beteg hozzátartozóinkról, szomszédainkról, segítsünk nekik is.

Gondoskodjunk házi kedvenceinkről, nekik is szükségük van több vízre, és ne hagyjuk őket sem az autóban felhúzott ablakkal.

A hőség valamire jó: böjtölhetünk és fogyhatunk. Ami fontos, bőségesen igyunk folyadékot.
S ha beprogramozzunk magunkat, hogy ezeken a jó tanácsokon kívül nem sokat tehetünk a hőség ellen, akkor a szervezetünk alkalmazkodik, és egy idő után nem vesszük észre, hogy melegünk van. Lehet ezen mosolyogni, de működik!

Dr. Szigethy Emma Ph.D életmód-életvitel szakértő írása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!