Hírek

2010.09.08. 19:02

Brit felmérés: nincs magyar a legjobb kétszáz egyetem között

Továbbra is az amerikai és brit egyetemek dominálnak a legjobb felsőoktatási intézmények rangsorában. Magyar egyetem nem jutott be a legjobb kétszáz intézményt tartalmazó, szerdán nyilvánosságra hozott, egy brit intézet által készített listába.

MTI

Az első helyen az angol Cambridge University végzett, egyetlen olyan egyetemként, amely mind a négy vizsgált tudományterületen bekerült a legjobb négybe. A neves intézmény a szintén nagy presztízsű, amerikai Harvardtól vette át a vezetést, amely így most a második helyre csúszott. 

Az első öt helyen ezek után az amerikai Yale, a brit University College of London (UCL) és a szintén amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) következik.

A kontinentális Európából az első egyetem a listán a magát a 20. helyről a 18.-ra feltornázó zürichi műszaki egyetem, az ETH. Az első száz legjobb egyetem közel egyharmada található az Egyesült Államokban, a maradékon többek között Nagy-Britannia (19), Németország (5), Japán (5), Kína (2) és Franciaország (2) osztozik.

A felmérést 2004 óta készíti egy brit oktatással foglalkozó cég, a Quacquarelli Symonds Kft (QS). Idén 2500 intézményben töltették ki a kérdőíveket, ebből 660 került kiértékelésre. Az értékelésnél a hallgatók és rektorok véleménye, valamint a nemzetközi diákok és professzorok aránya 40 százalékos súlyozással esik latba; az intézmény akadémiai hírneve szintén 40 százalékát adja a végső eredménynek, a tudományos munka minősége pedig 20 százalékot ér.

A 200 legjobb egyetem listája megtekinthető a felmérést végző cég honlapján: www.topuniversities.com vagy a http://tempsreel.nouvelobs.com oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!