Hírek

2010.09.02. 10:00

Könyvtári és információs háttér a tanulmányi munkához

Egyetemi központunk könyvtára a Dunántúl egyik legnagyobb felsőoktatási gyűjteményével hívja és várja az első évüket megkezdő hallgatókat is. A könyveken és folyóiratokon kívül hangzó, vizuális és elektronikus dokumentumokkal valamint hagyományos és elektronikus információszolgáltatással támogatják az egyetemisták napi tanulmányi feladatait, kutatómunkáját, szabadidejük hasznos eltöltését, valamint munkájukhoz elektronikus tanulási környezetet biztosítanak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Barki Katalin könyvtárigazgató informatív írásában sok hasznos tényre, lehetőségre lelhetünk, amelyekkel megkönnyíthejük az egyetemi életet magunk számára.

A szolgáltatásokat részben a Központi Könyvtárban (Károlyi Gáspár tér 4.), részben az Idegen Nyelvi Könyvtárban (D épület, Berzsenyi tér 2.) vehetjük igénybe.

A Központi Könyvtár szolgáltatásait három szinten, 2250 négyzetméteren, esztétikus környezetben és mintegy 200 számítógép biztosításával kínálják. A könyvtárba való belépés előtt az értékmegőrzőkhöz kell járulnia minden ide látogatónak, ahol kabátunkat, táskánkat ingyenesen elhelyezhetjük, s ezután jöhet a regisztráció illetve a könyvtárba való belépés.

A könyvtári beiratkozáshoz szükség van a személyigazolványunkra, a könyvtári regisztrációs díj Neptun rendszeren keresztül történő befizetésére illetve 1 db igazolványképre, amelyet az olvasójegyen helyeznek el, csakúgy, mint a beléptető rendszerhez szükséges matricát. (Ez alapján tudják nyomon követni a napi forgalmat.)
Amennyiben csak számítógépet szeretnénk használni, azt már a földszinti nyitott laborban megtehetjük, a mintegy 35 számítógépes munkahelyen.

A könyvdokumentumok kiválasztásához az I. emeleti szabadpolcos teret használhatjuk, ahol tizenkét számítógépen csak az online katalógus (http://hat.bdtf.hu) használható, az ablakok mentén elhelyezett egyéni munkaasztalokon további negyvenhárom számítógép áll rendelkezésünkre az elmélyült munkához. Ezen a szinten elkülönítetten vehetjük igénybe a Tankönyvcentrum (általános és középiskolai tankönyvek, munkafüzetek, feladatlapok, tanári segédletek) dokumentumait.

A II. emeleti tér multifunkcionális. Helyben olvashatunk kurrens és bekötött folyóiratokat, kézikönyveket, kötelező és ajánlott irodalmakat, összefoglaló tudománytörténeti munkákat.
A szabadpolcról választhatunk CD-, video-, DVD-dokumentumokat, amelyeket helyben lejátszhatunk vagy kikölcsönözhetünk. (A CD-ROM-ok jelentős része csak helyben használhatók.)

A térben további ötven számítógépen használhatunk internetet, elektronikus információforrásokat, MS Office programokat. Az épületben WiFi-rendszer biztosítja saját laptop használatát.
Szakmai segítséget a szintenként elhelyezett 2-2 információs pultnál kérhetünk.

Az intézményben készült szakdolgozatokról a könyvtári online katalógusban tájékozódhatunk. A 2002-ig készült szakdolgozatokat kérőlapon nyomtatott formában az olvasóteremben (II. emelet), 2003-tól a könyvtár weboldaláról http://www.bdf.hu/konyvtar" target="_blank"" target="_blank"  E-könyvtár menüpontból Intranet-en, elektronikusan olvashatjuk.

A szűkülő anyagi források miatt évről évre csökken a beszerezhető dokumentumok félesége és példányszáma, emiatt érdemes figyelni a könyvtár elektronikus szolgáltatásait, a tanszéki honlapokat, az egyre bővülő elektronikus könyvtárak dokumentumait.

A kiválasztott dokumentumok kölcsönzése kilépés előtt a földszinten lehetséges, ahol egyidejűleg demagnetizálják a dokumentumokat. Kölcsönzés után a könyvtárat a biztonsági kapun és a kiléptető rendszeren keresztül tudják elhagyni.
A dokumentumok visszavétele és számítógépes regisztrációja az I. emeleten történik.

A könyvtári dokumentumokból másolni, az internetről nyomtatni és szükség szerint szkennelni az I. és II. emeleten lévő információs pultok mögött lehetséges az itt vásárolt  feltöltő kártyákkal.

A könyvtárban igény szerint könyvtárlátogatást, információforrások bemutatását lehet kérni.
Az épület rendszeresen ad helyet különféle eseményeknek, rendezvényeknek, amelyekre a figyelmüket részben a weboldalon, részben az elhelyezett információs pontokon hívják fel.

A könyvtár közösségi térként is szolgál. Minden szinten kényelmes fotelokat helyeztek el, ahol találkozhatunk a hallgatótársainkkal, az oktatóinkkal és a barátainkkal. Lehetőséget biztosítanak a  közös tanulásra is.

Az Idegen Nyelvi Könyvtárban az angol, német, olasz, francia, horvát, orosz és szlovén nyelvek szép- és szakirodalma érhető el helyben, olvasásra és kölcsönzésre is. Az állományhoz és a tudományterületekhez kapcsolódóan hagyományos és elektronikus információforrásokról nyújtanak tájékoztatást. A számítógépes munkahelyek száma 32.
A szakokhoz kapcsolódó szakdolgozatok 2003-ig nyomtatottan, 2003-tól ugyancsak elektronikusan férhetők hozzá.
További információ: http://www.bdf.hu/konyvtar" target="_blank"" target="_blank"/iot.htm

A hétfőtől péntekig tartó, 51,5 órás nyitva tartásról, az egyéb szolgáltatásokról a könyvtár weboldalán tájékozódhatunk (http://www.bdf.hu/konyvtar" target="_blank"" target="_blank").
Itt megIsmerhetjük előzetesen a könyvtárt a weboldalról elérhető Virtuális könyvtári sétára való kattintással.

A Könyvtár gyakorta szervez rendezvényeket, ezért az aulában elhelyezett tárlókba illetve a könyvtár weboldalán elhelyezett felhívásokat is érdemes nyomon követni. Legközelebbi nagy rendezvényük a Kutatók éjszakájához kapcsolódik, ahol Vissy Károly Az időjárás előrejelzés a változó éghajlati viszonyok között címmel tart előadás sok más program mellett.

Az aulában szívesen adnak teret hallgatóink bemutatkozásának - legyenek ezek fotók bármilyen témában, festmények, grafikák vagy egyéb tárgyi dolgok. Ha ilyesfajta bemutatkozást fontolgatunk, bátran jelentkezhetünk a könyvtár munkatársainál.

Munkánkat segítheti még az Európai Dokumentációs Központ és Integrációs Szakkönyvtár, amely a Társadalomtudományok, Nemzetközi és Európa-tanulmányok Intézetben folyó hallgatói- és kutatómunkát támogatja elsősorban (D épület, Berzsenyi tér 2., bejárat a Belsikátor felől).

A Könyvtár vezetője megkér minden hallgatót, hogy kérdéseikkel, véleményükkel, új igényeikkel, észrevételeikkel forduljanak bizalommal a térben lévő könyvtáros munkatársakhoz, vagy vegyék igénybe a könyvtári honlap Kapcsolattartás menüpontjának Visszajelzés rovatát.

Barki Katalin üzenete a gólyáknak: Kívánjuk, hogy könyvtárunkban érezzék jól magukat, alakítsák ki tanulási környezetüket, vigyázzanak közös értékeinkre. Egyetemi tanulmányaikhoz sok sikert kívánunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!