Hírek

2010.09.15. 16:00

MSZP: az Orbán-kormány idején kezdődött a nagymértékű devizahitelezés

Szanyi Tibor szerint a devizahitelezés az Orbán-kormány alatt kezdődött, és Járai Zsigmond idején hatszorozódott meg az ilyen típusú hitelek száma.

MTI

A szocialista politikus szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: erre az időszakra tehető, hogy a jegybank meghatározott pénzügyi eszközökkel a devizahitelek irányába térítette el a hitelezést.

Mint mondta: ezért is tartja meghökkentőnek azt a kormányzati kommunikációt, amely az előző kabinetet tenné felelőssé a devizahitelek miatt kialakult helyzetért. Szanyi Tibor kiemelte: ez a konstrukció akkor jó, ha stabilak az árfolyamok.  

Emlékeztetett arra, Simor András jelenlegi jegybankelnök már a meghallgatásakor felhívta a figyelmet arra, hogy csak addig kedvezőek a devizahitel-konstrukciók, amíg a kormány biztosítja a forint stabilitását. 
 
A kampányfőnök úgy látja, az Orbán-kormány idején felvett hosszú távú devizahitelek utóhatását "élvezzük" most.  Véleménye szerint drágítja a devizahiteleket az is, hogy a kormány jelenlegi gazdaságpolitikája a hitelkockázati felárat háromszoros mértékűre emelte.  

Szanyi Tibor felidézte: a kabinet augusztus végére ígérte a devizahiteleseket megsegítő eszközkezelő társaság létrehozását, de ez mostanra már a retorikájából is kimúlt. A napokban nyilvánosságra hozott nyolc pontos terv pedig minden független szakértő szerint alkalmatlan a devizahitelesek megsegítésére - tette hozzá. 

Úgy fogalmazott: az MSZP-nek csak egy pontja van a probléma orvoslására, mégpedig az, hogy a kormány álljon elő a következő évre vonatkozóan egy világos gazdaságpolitikai programmal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!