Hírek

2010.09.24. 15:33

Népi építészet: kell a védelem

Nemzetközi népi építészeti konferenciát tartanak Szalafőn a helyi művelődési házban. A résztvevőket levélben köszöntötte Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Kozma Gábor

Csaknem hatvan esztendeje törvény védi a népi műemlékeket. Ebben főként a Balaton környéke gazdag, ugyanis itt található a nyilvántartott 1700-ból csaknem 1000 épület, pince, régi porta. De jut a régi épületekből Vas megyére is.

Kiváltképp Szalafőre, ahol a híres kerített ház és kástu található. A személyes kapcsolatokon túl a hely szelleme is közre játszott abban, hogy idén a vasi települést választották az építészek, néprajzosok konferenciájuk színhelyéül.

A pénteki megnyitón felolvasták a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, Pálinkás Józsefnek a levelét, aki további hatákony védelemre buzdított.

- Erre szükség is lesz, mivel az említett 1700 műemlékből mindössze 500-at állítottak - helyre  fogalmazott a szervező bizottság elnöke, Sisak Béla.  Aki azt is elmondta, hogy a népi építészeti emlékek többsége közösségi célokat szolgál, de helyet ad múzeumoknak, látogatóközpontoknak, turisztikai vállalkozásoknak.

- Értékmegőrzés és mentés, ez is az építész feladata.  A konferencián, az egyes előadásokon túlmenően arról is szólunk, hogy miként lehetne megmenteni a pusztuló értékeket. Tudjuk, válság van, de egy népnek, nemzetnek mindig kell, hogy legyen pénze épített környezete védelmére - hallottuk.

Lugosi Arnold, a falu polgármestere örül, hogy házigazdái lehetnek az eseménynek. Mint mondta, a környező községek, különösen Nagyrákos, sokat segítettek. Jövőre is várják az építészeket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!