Hírek

2010.09.20. 17:09

Orbán és Pálinkás találkozója - Kitörési pont lehet a tudomány és a kutatás

A tudomány és a kutatás stratégiai nemzetközi kitörési pontot szolgáltathat Magyarország számára a források hatékonyabb felhasználásával - állapította meg egybehangzóan Orbán Viktor miniszterelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

MTI

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője hétfőn, közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy Orbán Viktor és Pálinkás József az MTA épületében tartott megbeszélést, amelynek során a magyar tudomány általános helyzetét, valamint a tudomány- és kutatásirányítás aktuális kérdéseit tekintették át.

A tájékoztatás szerint a miniszterelnök és az MTA elnöke egyetértett abban, hogy jelenleg kedvezőtlen helyzetben van a magyar kutatás, fejlesztés és innováció, ugyanakkor a tudomány és a kutatás stratégiai kitörési pont lehet a források hatékonyabb, illetve hosszú távú stratégia mentén való elosztásával.

Mindezen törekvésekre az Új Széchenyi Terv biztosít lehetőséget, amelynek "Tudomány - Innováció? Növekedés" című fejezetébe beilleszthetők az Akadémia kezdeményezései; a Lendület-program, amely tehetséges fiatal kutatók előrelépési lehetőségeit teszi lehetővé, illetve az akadémiai kutatóintézet-hálózat infrastrukturális megújítását célzó lépések - olvasható Szijjártó Péter közleményében.

A miniszterelnök szóvivője arra is kitért, hogy a kormányfő üdvözölte az MTA "ország előtt álló stratégiai kérdések megválaszolásában" tett aktív szerepvállalását, amit a döntéshozók számára készített Köztestületi Stratégiai Programok kiadványaival, értékközpontú cselekvési terveinek közreadásával végzett.

Hozzátette: Orbán Viktor és Pálinkás József abban is egyetértett, hogy a tudománydiplomácia "hiteles és hatékony országimázs-formáló eszköz" lehet Magyarország EU-elnöksége alatt, illetve azt követően is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!