Hírek

2010.10.29. 09:36

MSZP: a kormány fizesse ki a nyugdíjkorrekciós emelés hiányzó részét!

Az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy adja oda a nyugdíjasoknak a nekik járó nyugdíjemelés még hiányzó részét, a nyugdíjasoktól pedig az kéri, Orbán Viktor nekik küldött levelére válaszolva is követeljék ugyanezt. Az ügyben alkotmánybírósági beadvány vagy akár népszavazási kezdeményezés is várható.

MTI

Török Zsolt, az MSZP szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján közölte: számításaik szerint - a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján - nem 0,6, hanem 1,1 százalékos nyugdíjkorrekciós emelés járt volna a nyugdíjasoknak. Ez - mint mondta - azt jelenti, hogy idén átlagosan öt, jövőre pedig 14.500 forintot nem adnak oda a nyugdíjasoknak.

Szavai szerint az elmaradt nyugdíjemelést a kormány egyebek mellett luxusbeszerzésekre költötte: hivatalba lépése után két hónappal másfél milliárd forintért vásárolt luxusautókat, bútorokat, telefonokat és informatikai berendezéseket.

Hozzátette: ez azért került ennyibe, mert a rendszerváltozás óta nem volt annyi miniszter és államtitkár mint most, és az ő igényeikhez igazodva szerezték be ezeket az eszközöket.

A szocialista politikus ezzel összefüggésben kitért arra: az új adórendszeren keresztül milliókkal nő ennek a 107 vezetőnek a fizetése jövőre. Példaként említette, hogy Orbán Viktor kormányfő hat, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes több mint négy, egy átlagos miniszter pedig nettó kétmillió forinttal visz majd haza többet 2011-ben, mint idén.

Török Zsolt álláspontja szerint van miből kifizetni a nyugdíjasoknak a hiányzó összeget, hiszen az ötmilliárd forintos kiadással tervezett légifotózásra mégsem költ a kabinet. 

Azt kérte a nyugdíjasoktól, hogy írjanak levelet Orbán Viktornak és kérjék el tőle a nyugdíjemelésüket, hiszen ha a kormánynak van pénze luxusautókra, a milliomosok adójának a csökkentésére, légifotózásra és államtitkárok kinevezésére, akkor erre is kell, hogy legyen forrása.

Kérdésre válaszolva jelezte: az idősügyi szervezetek fontolgatják, hogy ez ügyben az Alkotmánybírósághoz fordulnak, de az is elképzelhető, hogy az MSZP - a nyugdíjas érdekképviseletekkel konzultálva - népszavazási kezdeményezést tesz. A részleteket firtató kérdésre azt válaszolta, ezek a következő napokban dőlnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!