Hírek

2010.10.04. 09:42

Szili Katalin szakított az MSZP-vel, a Szociális Unió pártját vezeti

Kilépett Szili Katalin az MSZP parlamenti frakciójából, mostantól egy új baloldali pártot vezet - ezt a volt házelnök maga jelentette be hétfőn rendkívüli, az Országházban tartott sajtótájékoztatóján. Az MSZP felszólítja Szilit, hogy mondjon le mandátumáról, de ő nem teszi.

MTI

Szili Katalin elmondta: azért döntött így, mert - az általa elnökölt - Szövetség a Jövőért Mozgalom vasárnap létrehozta a Szociális Unió pártját, amelynek az elnökévé választották egyhangú döntéssel. 

Rámutatott arra, hogy ezzel a lépéssel az MSZP alapszabálya szerint szocialista párttagsága megszűnt. Döntését - amely, mint mondta, nem volt könnyű - következetesnek és nem megosztónak tartja. "A teret akarjuk tágítani" - fogalmazott.

Közölte, független képviselőként folytatja munkáját a parlamentben. Hozzátette, mandátumát az MSZP megyei listájáról kapta és nem adja vissza, mivel a szocialista párttal szakított, nem a választóival.

A korábbi házelnök kitért arra, hogy döntéséről írásban és szóban is tájékoztatta Mesterházy Attila MSZP-elnököt és Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét.  

Kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP-frakcióból senkivel nem egyeztetett arról, hogy kövesse őt és nem is tud ilyen képviselőről. Arra a kérdésre, hogy ennek ellenére számít-e arra, lesz, aki követi, úgy felelt: mindenkinek szíve joga eldönteni, milyen utat követ.

Szili Katalin úgy látja, a baloldal tavaszi és mostani választási veresége nem azt jelenti, hogy a társadalomban nincs igény a balodali értékrendre. Véleménye szerint a Szociális Uniónak új struktúrákat, új megoldásokat kell keresnie, figyelembe véve azt is, hogy valószínűleg sok olyan baloldali szavazó nem voksolt vasárnap, aki nem akart az MSZP-re vagy nem tudott kire szavazni.

Szerinte ma Magyarország egy elárult és elárvult demokrácia képét mutatja, emiatt is szükség van olyan politikai erőkre, amelyek hitelesen fel tudják vállalni a társadalom problémáinak képviseletét. Nem lehet  egyszerre képviselni a nemzeti bank elnökének a nyolcmillió forintos fizetését, és egyúttal aggódni a vidék Magyarországának leszakadása miatt - vélekedett.

A politikus súlyos vereségnek tartja az MSZP önkormányzati választási eredményét. Emlékeztetett arra, már az EP-választásokon elszenvedett MSZP-vereség után szorgalmazta a változás, amely még mindig nem következett be. Ebből mindenkinek le kell vonnia a konzekvenciákat, én a magam számára levontam - fűzte hozzá.

A korábbi házelnök kiemelte: a Szociális Unió "több mint egy párt", hiszen a létrejöttével megmaradt a Szövetség a Jövőért Mozgalom is.

Hozzátette: a Szociális Unió társadalmi alternatívát kínál és szeretné azoknak az érdekeit is képviselni, akiknek 1989 óta a nemzeti baloldalon nem volt igazán képviseletük, valamint meg kívánja fogalmazni egy fenntartható társadalom jövőképét. Céljuk egyebek mellett a minőségelvű közélet megteremtése és a párbeszédképesség növelése a politikai erők között.

A politikus köszönetet mondott azoknak, akik az elmúlt húsz évben segítették, és reményét fejezte ki, hogy döntése nem befolyásolja az MSZP-n belüli emberi kapcsolatait.

OLDALTÖRÉS: Az MSZP felszólítja Szilit, hogy mondjon le mandátumáról

Az MSZP felszólítja Szilit, hogy mondjon le mandátumáról

Az MSZP felszólítja Szilit, hogy mondjon le mandátumáról

Az MSZP felszólítja Szilit, hogy mondjon le mandátumáról

Az MSZP felszólítja Szili Katalint, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, mert megyei listás képviselőként a párt jóvoltából jutott az Országgyűlésbe - közölte Mesterházy Attila hétfői sajtótájékoztatóján.

A volt házelnök hétfőn jelentette be, kilép az MSZP parlamenti frakciójából, mostantól egy új baloldali pártot vezet, mandátumát azonban nem adja vissza, mert az MSZP-vel, nem pedig a választóival szakított.
   
Az MSZP elnök-frakcióvezetője közölte, a párt tudomásul veszi a volt házelnök döntését, amellyel szerinte Szili Katalin Szűrös Mátyás útjára lépett.
   
Tévesnek nevezte a politikus értékelését a párt választási eredményéről.
   
Úgy látja, a képviselőcsoport megérdemelte volna, hogy Szili Katalin személyesen közölje velük a döntését.
   
Mesterházy Attila kérdésre válaszolva kitért arra: nincs eszközük arra az esetre, ha a politikus nem adja vissza a mandátumát, de - mint mondta - tartozik nekik ennyivel. Pusztán morális tartására hagyatkozhatunk és arra, hogy érez felelősséget az MSZP irányába, hiszen azon politikusok közé tartozik, akik talán a legtöbbet kapták ettől a párttól - tette hozzá.
   
Tájékoztatása szerint a frakció a hétfői ülésén egyebek mellett értékelte az önkormányzati választás eredményét. Mint mondta, egyetértés volt abban, hogy a vártnál jobb eredmény született és egyértelművé tette, hogy az MSZP a második legerősebb párt Magyarországon. Szintén egyetértés volt abban, - tette hozzá - hogy ez a választás korszakhatárt is jelent, hiszen lezárult egy évek óta tartó kampányidőszak, ami lehetőséget ad az építkezésre.
   
A pártelnök álláspontja szerint mostanra minden akadály elhárult a Fidesz elől, hogy végre kormányozzon és komoly döntéseket hozzon. Partnerséget ígért a foglalkoztatás bővítése, a társadalmi különbségek csökkentése, a modernizáció, illetve a gazdasági növekedés beindítása érdekében születő kezdeményezésekhez.
   
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem mondanak le a kritika jogáról sem: továbbra is keményen és határozottan mondják el a véleményüket a kormányzati munkáról, alternatívát kínálva az általuk nem támogatott javaslatoknál.
   
Kérdésre válaszolva beszélt arról is: fontosnak tartotta, hogy a párt országos elnöksége az önkormányzati választás napján foglalkozzon az MSZP átalakításával is és tárgyaljanak az erről szóló vitairatról. Az anyagról kikéri a tagozatok, a platformok, a frakció, az országos választmány és párttagság véleményét is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!