Hírek

2010.11.09. 15:49

Könyvtárportál: közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak

A Könyvtárportál a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Könyvtári Intézet fejlesztéseként jött létre, mely közös internetes felületet biztosít a magyarországi könyvtáraknak. A projekt célja egy virtuális tér létrehozása az olvasók, a könyvtárak, a könyvtárosok számára, ahol egységes felületen keresztül jutnak hasznos információkhoz.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A portál a http://konyvtar.hu/" target="_blank" internetes címről érhető el.  
A Bejárat menüponton keresztül aktuális eseményekről tájékozódhatnak, könyvismertetőket olvashatnak, a tartózkodási helyük közelében lévő nagyobb könyvtárakról informálódhatnak. Regisztráció után a Kedvencek menüpontban  kiválasztották a megfelelő könyvtárat, akkor a Bejárat menüpont alatt láthatják,  hány darab kikölcsönzött dokumentumuk van.

A Katalógus menüpont lehetőséget nyújt a dokumentumok egyidejűleg több könyvtárban történő kereséséhez. A Könyvtárak menüpont megjeleníti a könyvtárak adatait, elérhetőségét (cím, nyitva tartás, telefon, fax, e-mail, honlap). Itt a kiválasztott intézményt/intézményeket a Kedvenc menüpontba lehet tenni. Olvasójegyük számának megadásával egy helyen tarthatják nyilván kölcsönzéseiket. Dokumentumaik lejáratáról értesítést is kérhetnek e-mailben.

Ingyenes SMS küldés

Az SMS értesítés a Google Naptár segítségével történik, ehhez egy Gmail fiókra van szükségük. A Google Naptáron belül meg kell adniuk a mobiltelefonszámukat. Majd a Beállításaim menüben engedélyt kell adniuk, hogy a naptárukba írhassanak a portál munkatársai.

A Hírek menüpontban szakmai események, könyvtári hírek olvashatók.

A Polcok menüpont lehetővé teszi könyves listák létrehozását (könyvespolc), megosztását. Így bárki számára könnyen összegyűjthetővé válnak a kedvenc könyvei, főiskolások, egyetemisták, tanulók számára a kötelező olvasmányok. A művekről ismertetőt lehet olvasni, írni, e-mailben el lehet küldeni.

A Wiki menüpont könyvtárakkal, könyvekkel, olvasással kapcsolatos Wiki alapú tudástár, melyet bárki szabadon bővíthet.

Kérdőív szerkesztésére is lehetőség van az oldalon. Jelszóval való belépés után a Szerk menüponton belül a Kérdőívszerkesztőt választva egy rövid kérdőív kitöltése után jogosultságot kapnak használatához.

A Könyvtárportállal kapcsolatos észrevételeiket a Bejárat menüponton belül tehetik meg.

Éljenek a Könyvtárportál szolgáltatásaival! Regisztráljanak és kérjenek e-mail, SMS értesítést a közeljövőben lejáró dokumentumaikról!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!