Hírek

2010.12.09. 17:30

Design-t tessék!

Senkit ne tévesszen meg az a szó, hogy piac! Mert ma már több van benne, mint a hamis Rolex-eket árusító, kétes arcú vendég munkás. Igényesség, szellemiség, egyediség, szép környezet és jó hangulat: ez mind a design piac.

Kiszely Noémi

Amikor piacokat emlegetünk akaratlanul is megjelenik a fejünkben egy homályos emlékkép, amin épp bajszos, kalapos román bevándorlók igyekeznek nagy hévvel standjukhoz édesgetni az embereket remek áraikkal és még ennél is kitűnőbb portékáikkal. A 200 forintos vérkeringést elősegítő mágneses karkötő igazán jó vételnek tűnik, de csak amíg meg nem pillantjuk a másik soron kedvenc "Hogo Boos" parfümünket, potom 1000 forintért. És habár igen szórakoztató a pénzköltésnek ezen formája, azért nézzünk csak szét jobban a világban, mert esetleg más is lehet még a talonban.

Így például azok a manapság világszerte nagyon népszerű design piacok, amelyeknek hangulata és árukészlete - hála égnek - nem mérhető a fentebb említett, "klasszikus" értelemben vett vásárokéhoz. Ugyanis az ide ellátogatókat nem csak, hogy kiváló minőségű, kézművesek, iparművészek és designerek által megálmodott egyedi termékekkel várják, de mindezt sokszor zenés, táncos, vagy akár gyerekeknek szóló programok, és nem utolsó sorban gasztronómiai élmények tesznek egy kerek egésszé. Legyen szó akár családokról, fiatal párokról, feltűnésiviszketegséggel küszködő tinédzserekről, külföldiekről vagy őshonosokról, ezeken a helyeken garantáltan mindenki megtalálja a számára kedvező színfoltot, méghozzá olyan árakon, amiket ránk szabtak, egyszerű földi halandókra. És mint olyanok, mi magyarok igazán egyszerű földi halandóknak számítunk, így hol is kezdhetnénk a sort, mint kis hazánk két legimertebb és legelismertebb design piacainál, a WAMP-nál és a Gouba-nál.

A WAMP, azaz a Wasárnapi Művész Piac évek óta a legjobban menedzselt design piac Budapesten és Magyarországon egyaránt, ahol havonta egyszer gyűlnek össze - vagy annál néha többször - a hazánkban alkotó magyar fiatalok, és árasztanak el bennünket és a világot meglepő kreativitásukkal, formabontó darabjaikkal, egyedi tervezésű ruhákkal, kiegészítőkkel, dekorációs tárgyakkal, vagy akár játékokkal is.

Épp így tesz a Gouba is, más néven a Gozsdu Bazár, amely az otthonául szolgáló budapesti Gozsdu udvarról kapta nevét. A szecessziós passzázs méltó helyszíne a nyári hónapokban minden vasárnap megrendezett társas eseménynek, ahol az egyedi termékek mellett értékes műtárgyakat, régiségeket is megcsodálhat a nagyérdemű. Természetesen a jó hangulat itt sem elhanyagolható, amiről a vidám utcaszínház és zenés produkciók gondoskodnak.  

Igen jól mutatja a design piacok sikerét az a tény, hogy tőlünk 3000 km-re szintén nagy népszerűségnek örvendenek ezek a már már életformának minősülő rendezvények. A város, ahol most képzeletben járunk London, a piac pedig mi más lehetne, mint a nagy múltnak örvendő Greenwich Market. Ez az árkádos falak között megbúvó édenkert, ami minden héten szerdától vasárnapig áll szolgálatára minden arra járó érdeklődőnek. Az evőeszközöből készített ékszerek, a kalapköltemények és az origami dekorációs kiegészítők már önmagukban is mesébeillő hangulatot eredményeznének, de mindennek a megfejeléseként a világ számos tájáról érkező gasztronómiai remekek gondoskodnak arról, hogy ne csak a szemet gyönyörködtessük amíg ott vagyunk, hanem az ízlelőbimbókat is.

 De ha már London, akkor a híres-neves Portobello Road sem maradhat ki a sorból színesre festett sorházaival, apró üzleteivel, amik úgy tűnik, megállhattak valahol az időben. Ezt kihasználva építhettek fel rá egy egész design piacot, a Portobello Market-et, és így válhatott végül fogalommá.  

És így kaphatott nevet a római Via Marguttara, a tel aviv-i Shuk HaCarmel, vagy a grazi Design Monat, és lettek mekkái annak az egyedi darabokra és a design-ra vadászó különös emberfajnak, akik tudják értékelni a lélekkel bíró tárgyakat, és akik nem dobnak mindjárt hátast attól a mondattól, hogy: "occsó vagyok, kiskezit csókolom!"    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!