Hírek

2010.12.16. 12:49

Klubrádió: a frekvencia lejárta után is folytatják az adást

Vagy a jelenleg használt 95,3 MHz-es frekvencián, vagy a jogerősen elnyert 92,9 MHz-es hullámhosszon a Klubrádió folytatni fogja a műsorszolgáltatást - olvasható a rádió által kiadott közleményben, amely a Médiatanács szerdán meghozott döntésére reagál, mely szerint eredménytelenség miatt lezárják a budapesti 92,9 MHz-re kiírt pályázatot.

MTI

A budapesti 95,3 MHz frekvencia működési engedélye február 11-én lejár. A hatályos jogszabályok szerint erre a sávra pályázatot kellett volna kiírni 2009 őszén. Miután ez a mai napig nem történt meg, a Klubrádió a 92,9 MHz-es frekvenciát pályázta meg. A tendert megnyerte, győztességét az ORTT hivatalosan kihirdette. Ebben a stádiumban eredménytelennek nyilvánítani pályázatot nem lehet - hívja fel a figyelmet a Klubrádió közleménye, amely hozzáteszi: a rádió már pályázatában is kijelentette, hogy "természetesen nem kíván egy időben két budapesti frekvencián működni", majd több beadványban javaslatot is tett az átállás módjára, ám erre válasz nem érkezett. 

A Klubrádió Zrt. ezúton is kijelenti, hogy vagy a jelenleg használt 95,3 MHz-es frekvencián, vagy a jogerősen elnyert 92,9 MHz-es hullámhosszon folytatni fogja a műsorszolgáltatást - fogalmaz a közlemény. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdán közleményében tudatta, hogy eredménytelenné nyilvánította és lezárta a Budapest 92,9 MHz-es frekvenciára kiírt, "és lassan már két éve húzódó pályázati eljárást." 

A hatóság azzal indokolta a lépést, hogy szerinte a Klubrádió a pályázatban nem mondott le jelenlegi frekvenciájáról, a törvények értelmében pedig egy tulajdonos két rádiót nem üzemeltethet ugyanabban a vételkörzetben. "Mivel a hatékony frekvenciagazdálkodás közös társadalmi érdek, a Médiatanács úgy döntött, hogy mihamarabb új pályázatot ír ki a Budapest 92,9-es frekvencia hasznosítására" - olvasható a médiahatóság közleményében.

Az MTI-nek Arató András, a Klubrádió tulajdonosa csütörtökön azt mondta: ő csak az eredménytelenségről szóló közleményt látta, a határozatot nem. Ilyen formában szerinte nem lehet az eredménytelenséget megállapítani.

A Budapest 92,9-es hullámhosszról még 2010 áprilisában döntött az Országos Rádió és Televízió Testület, akkor a Klubrádió nyerte a frekvenciát a Magyar Katolikus Rádióval szemben. Annak ellenére, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nem ellenjegyezte a Klubrádió frekvenciaszerződését, a rádió tulajdonosa, Arató András érvényesnek tartotta azt, ezért még júniusban aláírta a frekvencia odaítéléséről szóló szerződést, és a dokumentumot eljuttatta az ORTT-hez.

Szalai Annamária - az ORTT-ben akkor még a Fidesz delegáltjaként dolgozó testületi tagként - azt mondta az MTI-nek: a hatóság részéről azért maradt el az aláírás, mert az öttagú testület az országgyűlési választások óta csonka volt, így nem tudtak a kérdésben dönteni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!