Hírek

2011.02.11. 09:24

Képzés teszi a mestert!

Belecsöppentünk az egyetemi életbe. A tanulás mellett munkából, néha természetesen bulizásból, önfeledt szórakozásból áll az életünk. Barátságokat kötöttünk, melyek akár egész életre is szólhatnak, és megismertük, megszerettük a várost. Lassacskán azonban a z esetleges továbbtanulásra is gondolnunk kell! Lássuk, mit kínál az alapdiploma megszerzése után A Savaria Egyetemi Központ!

Merkler Nikolett

Az eddig huszonegy mesterképzési szakból álló választék idén két új blokkal bővül, ezek közül egyik az Esztétika MA, az Interkulturális Tanulmányok Intézet, Filozófia Tanszékének bölcsészettudományi képzése.

A képzés hallgatói elsősorban művészetelméleti, esztétikai, kultúra– és médiatudományi ismereteket sajátítanak el a négy féléves kurzus során, amelyek birtokában alkalmasak művek elemzésére, többféle nézőponton keresztül. Képesek a szakirányhoz kapcsolódó magyar, illetve idegen nyelvű szövegek feldolgozására és fordítására. Továbbá az okleveles esztétika szakos bölcsészek felkészülnek esetleges doktori képzés keretén belüli tanulmányaik folytatására. A kurzus olyan tárgyakból áll, mint például idegen nyelvű szakszövegolvasás, szakszövegírás, ágazati esztétikák, a felvilágosodás és a német klasszika esztétikája, antik, középkori- és reneszánsz művészelméletek, kanonikus művek elemzése, bevezetés a műértelmezésbe, az esztétika alapproblémái és speciálkollégium.
A mesterképzésre való belépésnél előnyben vannak az esztétika szakirányt végzett szabad bölcsészek, mivel a szakhoz irányuló teljes kreditérték beszámításra kerül a felvételinél.

A második új mesterszak a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Játék- és szabadidőszervező-tanár képzése, melynek már nevéből kiderül, hogy a pedagógusjelölteket célozza meg. Az okleveles játék- és szabadidőszervező-tanár feladata, hogy a játékot motivációs és személyiségfejlesztő eszközként használja, felmérje az emberek igényét, kihasználja a hely és idő adta lehetőségeket, illetve képes legyen különböző szabadidős tevékenységek szervezésére és vezetésére. Az öt féléves képzés természetesen felkészíti a hallgatókat tanulmányaik doktori képzésben történő folytatására is.

A felvételt nyert hallgatók olyan ismeretekre tesznek szert, mint a fogyatékkal élők szabadidő-eltöltési igényei és lehetőségei, a nők családszervező szerepe, a rekreáció elmélete, az emberismeret lélektana, az olvasásra szoktatás új dimenziói, játék- és játékszer történet, közösségszervezési ismeretek és többek között a múzeumpedagógia.
A mesterszakot elvégzők közoktatási és közművelődési intézményeknél, illetve gyermekvédelmi intézményeknél helyezkedhetnek el.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!