Hírek

2011.02.08. 18:20

Mesterségem címere: a szakmák örökítése már most létkérdés

Szombathely egyik leglátogatottab helyén, a Berzsenyi könyvtárban nyílt a Mesterségem címere kiállítás, amely a szakmák átörökítésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Merklin Tímea

A Mesterségem címere című kiállítást a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat  segítette létrejönni, a Berzsenyi könyvtár pedig örömmel adott helyet hozzá illetve kiegészítőleg dokumentumokat a maga gyűjteményéből.

Részben azért, mert a kézműves tárgyak emberközelibbek, mint a nagy gyárakban készítettek. Részben pedig azért, mert hamarosan szükség lesz ezekre a mesterségbeli tudásokra, mert a fenntartható fejlődés nem megy, a fenntartható élet feltételeit kell megteremteni. A mi gyerekkorunkban a szabó, a kovács ismert foglalkozások voltak, a mindennapi élet részei, a mai gyerekek nem nagyon tudják, hogy készül a ruha, a cipő - emelte ki Nagy Éva, a könyvtár igazgatóhelyettese. Ma mindenki nagyüzemekben előállított termékeket használ. A mesteremberek munkái jobban kötődnek az emberhez.

- Jövőkutatók foglalkoznak azzal, hogy húsz év múlva a világnak e részén is kialakul az a helyzet, amikor nélkülözhetetlenek lesznek az élethez a működőképes kisközösségek, tagjaik közt olyan mesteremberekkel, akik jól ismerik és művelik a szakmáikat - fogalmazott a kiállítás megnyitón Tóth Csaba festőművész, gratulálva azoknak a jelenlévő idős embereknek, akik kitartottak szakmájukban. Ezeket a tudásokat át kell adni, örökíteni kell, az idősektől még meg lehet tanulni, hogy a gyerekeink meg tudják majd oldani az eléjük álló problémákat. A jelenlegi energia-kizsákmányoló élet nem folytatható már sokáig.

A kiállításon közreműködött a II. számú Idősek Klubja Őszi Rózsák Kórusa és Németh Antalné a VI. számú Idősek Klubjából.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!