Hírek

2011.03.27. 13:40

Integrált betegellátás - de hogyan?

A betegellátás integrációja első lépéseként a vasi önkormányzatok kórházak együttműködési megállapodást írtak alá. Feltárják a problémákat, majd egyeztetnek a szükséges intézkedésekről.

Erős D. Zoltán

A Vas megyei  kórházakkal folytatott megbeszélések  során egyértelműen kiderült, hogy az  intézmények együtt kívánnak  működni a vasi betegek ellátásában.  Erről prof. dr. Nagy Lajos,  a Vas Megyei Markusovszky Kórház  Egyetemi Oktatókórház  Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a megyei   közgyűlés tagjait.  Ennek megvalósulásával  a vasi betegek mintegy  99 százalékát a megyében  látják el.

A  rendszer működésének hatékonyabbá tétele  érdekében az első lépcsőben feltárják az érintett szakmák  vonatkozásában azokat a problémákat, amelyek akadályozzák a a színvonalas munkát.  Ezek ismeretében hozzák meg azokat az  intézkedéseket, amelyek szükségek  a betegellátás  javításához.  Ez azért is fontos, mert a Nemzeti Erőforrás Minisztérium  Egészségügyi  Államtitkársága  struktúra-átalakítást tervez, amelynek elébe lehet menni egy  megyei  integrált ellátó rendszer kialakításával.


A vezérigazgató ezen túlmenően fontosnak tartja, hogy a sárvári önkormányzati kórházat is vonják be az egyeztetésbe, mivel  az integrált betegellátás részét  képezi  a  járóbeteg, a rehabilitációs, valamint a   krónikus ellátás is. 

Prof. dr. Nagy Lajos tájékoztatta a közgyűlés tagjait  a soproni, a győri, a  Veszprém és Zala megyei kórházakkal  folytatott megbeszélések eredményéről is. Kérdésre válaszolva elmondta, az hogy a tervezetben  a zalaegerszegi  kórház van kijelölve a betegszervezési  rendszer  központjaként, az nem  jelenti azt,  hogy az az intézmény  lenne a térség vezető kórháza.  Ennek a rendszernek a kialakítása alapvetően a betegutak optimalizálását szolgálja.  Ami a régiós munkamegosztást illeti, annak  kialakult gyakorlata van, s ezen  nem várható jelentős változás a jövőben. 


Megyei integrált rendszert kívánnak létrehozni  

A Markusovszky Kórháznak a Zala Megyei Kórházzal szakmailag áttekinthető és rendezett kapcsolata van. Szombathelyen számos olyan szakma van, ami Zalaegerszegen nincs. A vasi betegek szívsebészeti-, elektrofiziológiai ellátása viszont Zalában történik.

 A vasi megyei kórháznak számos területen működik együtt a Soproni Erzsébet Oktató Kórházzal, így például Szombathelyen végzik a soproni betegek sugárterápiáját, s a mellkassebészeti beavatkozásokat.

A győri kórházzal kevésbé szoros az együttműködés. A mellkassebészeti betegek Győrből is Szombathelyre érkeznek. A vasi égési sérülteket Győrben látják el, ott történnek a gyermeksebészeti beavatkozások is.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!