Hírek

2011.03.31. 12:27

Vasi borászok tanulmányútja a Vashegy túloldalán

Kőszegi és vaskeresztesi szőlősgazdák és borászok egy csoportja látogatott el a napokban a Vashegy túloldalán tevékenykedő burgenlandi kollégáikhoz.

Erős D. Zoltán

A program a Winten határában lévő palakozóüzemben kezdődött, ahol a vasi borászok szakmai vezetéssel megtekintették a legmodernebb technológiával felszerelt üzemet. A korszerű gépsor képes a gazdák legkülönbözőbb igényeinek a kielégítésére. A bort előszűri, s szükség esetén képes a borhoz széndioxidot adni, illetve elvenni. A palack zárása történhet hagyományos módon dugóval, vagy pedig az egyre inkább terjedő csavarzáras megoldással. A gép a zárás után a palackot kívülről lemossa, megszárítja és fel is címkézi.

Ez a fejlesztés a gazdák összefogásának, valamint az állami támogatásnak az eredménye. Ehhez 30 százalék önerő kellett, s 70 százalék volt a vissza nem térítendő állami pénz.

Az együttműködés azonban nem csak a beruházás megvalósítására terjedt ki, hanem az ehhez szükséges anyagok, üvegek, dugók címkék beszerzésére. Összefogva ez is olcsóbb, állapították meg az osztrák borászok, akik vasi kollégáikat arról is tájékoztatták, hogy Dél-Burgenlandban mintegy 500 hektárnyi területen van szőlő. Az ebből készített bor mintegy 20 százaléka fogy el helyben, a többi Ausztria nem bortermő vidékein, illetve Németországban talál gazdára.

A palackozó után a szőlőhegyre vezetett a vasiak útja, ahol a különböző termelési módokkal és fajtákkal ismerkedtek a borászok, majd az ezekből készült borokat kóstolhatták a modern Wachter-Wiesler pincészetben, amely családi vállalkozásban működik, s tizenegy hektáron tevékenykedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!