Hírek

2011.04.28. 16:45

Nehéz megközelíteni a vasi fürdőhelyeket

Az egészségturizmus aktuális kérdései, s a vasi fürdőhelyek megközelíthetősége állt a megyeházán csütörtökön megrendezett szakmai tanácskozás középpontjában.

Erős D. Zoltán

Tíz civil szervezet közreműködésével immáron az ötödik közlekedési konferenciát rendezte meg csütörtök délelőtt a megyeházán a Vas Megyéért Egyesület. Horváth  Boldizsár, az egyesület elnöke elmondta, hogy ezek szakmai  fórumok, szakértő konferenciák a térséget érintő fejlesztések optimalizálását kívánják elősegíteni. 

A tanácskozás a gyógyturizmus, a rekreáció és az egészségturizmus kérdéseit állította a középpontba. Horváth Boldizsár szerint minden objektív feltétel adott a megyében az egészségturizmus fejlesztéséhez, ám ezeknek a központoknak a megközelítése nem éppen optimális.

Majthényi László, a megyei közgyűlés alelnöke arról beszélt, hogy tíz éve a Széchenyi Terv adta meg a lökést a régió turizmusa fejlesztéséhez. Új fürdők épültek, korszerűsödtek a meglévők, s ezek a beruházások a térségben 50-60 milliárd forintnyi fejlesztést generáltak. Rendelkezésre áll a vonzó kínálat, vannak  jól felkészült szakemberek, a további fejlődésnek azonban bizonyos fokig gátja az üdülőhelyek megközelíthetősége.

Az alelnök elmondta, ezen a téren is vannak változások. A GySEV nagyszabású fejlesztése mellett folyamatban van az M86-os építése, s reményei szerint felépül Szombathely és Sárvár között a repülőtér is.

A politika, a gazdaság és a civil társadalom összefogásának szép példájaként  értékelte a rendezvényt dr. Puskás Tivadar, Szombathely  polgármestere. Megállapította, hogy  Vas megyében jelentős az egészségturizmus szerepe, ezért fontos a továbbfejlesztése. Ezekhez  járulhatnak hozzá az  itt megfogalmazott szakmai  javaslatok, amelyek  inspirálni fogják a politikusokat is azok megvalósítására.

A megye egészségturizmusáról, valamint a fizioterápia szerepéről dr. Göde  György, a Büki Gyógyfürdő  Zrt. vezető főorvosa tartott előadást. A résztvevők a továbbiakban megismerkedhettek a balneofizioterápia lehetőségeivel a nőgyógyászati betegségek komplex rehabilitációjában, s szó volt rehabilitáció, s az egészségipar kapcsolatáról. A délután programban pedig a fürdőhelyek megközelíthetőségének a kérdései álltak az előadások középpontjában  vasúti, illetve autóbuszos közlekedési szempontból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!