Hírek

2011.04.29. 05:30

Üdvözlő neonfelirat, pótkocsis autóbusz és villamos - az Éhen Gyula tér 1969-ben

1969-ben járunk az Éhen Gyula téren, amikor még tilos volt fotózni a szombathelyi vasútállomást. Akkoriban még volt villamos, pótkocsis autóbusz és városba érkezőket üdvözlő neonfelirat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Spiegler Tibor gyűjteményéből egy 1969-es képeslapot kaptunk, amelyen az akkori Éhen Gyula tér látható. A képeslapot a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata adta ki, az Offset Nyomda terméke. Foto: Bakonyi Béla

Spiegler Tibor a képen több érdekességre hívta fel figyelmünket.
- Még látható a villamos és a végállomása. Az előtérben egy 403-as Moszkvics gépkocsi halad. Még érdekesebb, hogy a megállóból éppen kijáró Ikarus autóbusz jobb oldalán egy autóbusz-pótkocsi áll. Ezek rendszeresen közlekedtek a vidéki járatok után akasztva és a bejáró diákok kedvenc helye volt. - árulta el Tibor.

- Az állomás épülettel szemben az akkori Lenin út (ma Szelestey u.) jobb sarkán álló ház tetején még látható a neonfelirat: - Üdvözöljük városunkban! - Ma egyetlen üdvözlő,útbaigazító tábla sincs!
A tér sarkában még folyik a háborús károk helyreállítása, ott áll a daru is, illetve a felvonulási épület is látható még. Magáról az állomás épületéről 1945-től a rendszerváltásig nem nagyon készülhetett fotó, vagy képeslap, lévén stratégiai fontosságú épület, előtte több táblán is jelezték, hogy fényképezni tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!