Hírek

2011.05.06. 08:47

Gyepűtiprás Nyőgérben

A nyőgéri hegyes gazdák 350 éve őrzik hagyományaikat.

Bozzay Lajosné

Május elsején a hegy ünnepét tartották Nyőgérben az írásos emlékek szerint immár 350. alkalommal.A régi feljegyzések szerint 1593-ban 19 szőlőbirtokosa volt a településnek. A hegyközség az 1600-as években alakult meg.

A szőlőbirtokos közösség rendkívül nagy gondossággal dolgozta ki a hegyközség ARTICULUSÁT a hegyközség szabályzatát. A nyőgéri articulus gyűjtemény tartalmazza a keletkezés évszámát ez 1661.A törvénykönyv őrzője a mindenkori hegybíró. Mindig május elsején ünneplik a szőlősgazdák a szőlő rügyfakadását.Így történt ez az idén is.

A gazdák Szentmisével kezdték a napot. Utána kivonultak  Mészáros Tamás hegybíró pincéjéhez, ahol a hegybíró köszöntötte az egybegyűlteket, ismertette az elmúlt időszak  útjavítását, megújult az egyik hegyi kereszt is az ünnepre, a felújítás anyagi részét a Nyőgéri Hegyért Egyesület vállalta.

A felújítást önkéntes munkában Szalai Norbert helyi szobafestő végezte. A nap továbbiakban a helyi klubkönyvtár táncosainak vidám műsorával folytatódott. Majd a menet elindult a hegyláncon a következő pincéhez. A hagyományt követve minden pince előtt terített asztallal tele pohárral várnak ilyenkor mindenkit.

A Nyőgéri Hegyért Egyesület Pincegyűjteményénél is várták a vendégeket, és lehetőségük volt a gyűjtemény megtekintésére is. Sajnos az időjárás nem igazán kedvezett az ünnepnek, de a hangulatot nem tudta elrontani, a hegyes gazdák és a vendégek végigjárták a hegyláncokat, betértek minden vendégfogadó pincéhez. Jókedvvel vidáman  telt el a hegy szép ünnepe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!