Hírek

2011.06.25. 08:00

Fiatal fotós a gép mögött: Márkus Gábor családi témájú képével nyert pályázatot

El lehet mondani Márkus Gáborról azt, hogy egy sikeres fiatalember, amit babonából most azonnal le is kopogok, de a tények magukért beszélnek. Sikeres érettségi után sikeres felvételi az ELTE-re, sikeres fotós attrakció egy pályázaton.

Benkő Sándor

Gábor a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert gimnáziumban végzett. Néhány napja még a diákja volt a iskolának, ám egy kitűnő érettségi után hamarosan már az ELTE padjait koptatja, ahova a meteorológia szakra jelentkezett. Gábor elmondása szerint ennek fő oka a földrajz szeretet volt. A fotós korszaka egy esztendeje indult, amikor iskolájával Franciaországban kirándultak. Erre az alkalomra kapta első komoly fényképező gépét. Gábor hamar kiismerte a technikát és megbarátkozott a képalkotás rejtelmeivel is. Azóta minden ajándékozással együtt járó ünnepkor a szettjét gyarapítja egy-egy felszerelési tárggyal. Gyűlnek az objektívek, van már vakuja is, lehet pörgetni a gépet, témára vadászni. Teszi mindezt akkora eredménnyel, hogy az egyik legnehezebb téma, a portréfotózás vált a kedvenc témájává, a másik liblingje pedig talán még komolyabb elmélyültséget és türelmet igényel, ez pedig a természetfotózás.

Egy jó hónappal ezelőtt megpillantott az interneten egy fotópályázatot, vett egy nagy levegőt, és úgy gondolta, hogy ezt nem hagyja ki. A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma hirdette meg a Családi kaleidoszkóp fotópályázatot. A pályázat célja a családok évében egyértelmű: „Olyan privát pillanatokat, megörökített élményeket várunk, amelyeket a családok hajlandóak megosztani a szélesebb közvéleménnyel is, hogy mindenki lássa: a család a legfőbb boldogság forrása." Kilenc országból 307 fotó érkezett a pályázatra, ebből kettő a sárvári fiatalember alkotása. A hattagú szakmai zsűri döntése alapján az első helyezést Márkus Gábor „Apa csak egy van című képe kapta. A képen három gyerek csüng az édesapán. Egyből kitűnik, hogy ha már családról van szó, hol lehet az édesanya. Hát a fotózás idején ő éppen dolgozott. Gábor nem így szerette volna elkészíteni a képet, de mivel a beadás előtti napon voltak már, nem volt idő várni még tovább. A képet elkészítette, de hogy ne csonka család képét mutassa, hozzáigazította a címet és a képaláírást, így már tökéletesen együtt állt minden a pályázatra. Másik képét is - „Testvéri szeretet - ennél a csényei családnál készítette Gábor, amelyik a közönségszavazáson eddig vezet, tehát nagy az esély arra, hogy Gábor ott is besöpri az első helyet.

A csényei Folly család gyermekei közül kettő a sárvári katolikus iskola tanulója, a harmadik, aki a képen legfelül, édesapja nyakában lovagol, még óvodás. Gábor és családja nyáron pihenni fognak, Görögországba utaznak nyaralni, ahol bizonyára rengeteg szép készül majd. Gábor egyébként konkrét elképzelésekkel áll neki egy kép elkészítésének, szereti elkapni a pillanatot, de a jó képhez szerinte kell még egy kis koreográfia is, valamelyest állít a motívumokon, hogy még harmonikusabb végterméket kapjon. A fotós tavaly már részt vett egy National Geographic fotópályázaton, ahol az első szűrőn tovább is jutott, és jelenleg is van egy beadott pályaműve egy vasutas fotópályázatra - mindez egy évnyi fotós tapasztalat után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!