Hírek

2011.06.22. 11:43

Horvátnádalja: rekultiváció 64 millióért

A napokban fejeződött be a Körmend-Horvátnádalja volt veszélyes hulladék lerakó rekultivációja.

Kozma Gábor

A több mint 64 milliós uniós és állami támogatást nyert Florasca Környezetgazdálkodási Kft. e sikeres pályázat révén végeztethette el a lerakó teljes rekultivációját.
 
- A területen legelébb bozót és cserje irtásra, valamint gaztalanításra került sor. Ezt követte a korábbi években illegálisan lerakott szilárd halmazállapotú szemét összegyűjtése és elszállítása - mondta el az átadáson Fullajtár István, a Florasca ügyvezetője. A munkálatok során elszállították a szennyező anyagokat, majd ártalmatlanították a visszamaradt iszapot. A szennyvíziszap stabilizációja után a körtöltések anyagából, illetve beszállított földanyagból a medencék feltöltése adott munkát.
 
A szakemberek elmondták: a medencék tetejére 30 centiméternyi vastagságban vízzáró agyagréteg került, majd ugyanilyen vastagságú humuszréteget is elterítettek. Ennek nyomán a lehulló csapadékvíz nem érintkezik a medencék alján lévő iszappal, hanem a telepet szegélyező szikkasztó árokba kerül. A rekultiváció utolsó lépéseként pedig a területet füvesítették.
 
- Cégünket a mai naptól 5 éves fenntartási kötelezettség terheli az illetékes környezetvédelmi felügyelőség határozata értelmében. A már korábban megépített, három talajvíz figyelő (monitoring) kút segítségével fél éves talajvíz mintavételezési gyakorisággal ellenőrizzük a környező felszín alatti vizek állapotát - tájékoztatott Fullajtár István.
 
A rekultiváció nyomán egy újabb tájseb gyógyult be Körmend környezetében, visszaállt a természetközeli állapot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!