Hírek

2011.06.06. 07:11

Szent Kvirinre emlékezett a város lakossága

Vértanúhalálának évfordulóján Szent Kvirinre emlékeztek tegnap a szombathelyiek a Perint partján felállított emléktáblánál. Az idén egy könyv is megjelent az emlékére.

Tersztyánszky Krisztina

Szent Kvirin sziszeki püspökre Sill Aba Ferenc ferences szerzetes emlékezett az ünnepségen. Elmondta: Diocletianus császár idején, a római keresztényüldözés utolsó hullámának esett áldozatul. Mivel nem volt hajlandó a pogány isteneknek áldozni, malomkővel a nyakában a Sibaris folyóba vetették. Savaria lakóiban  azonnal tisztelet ébredt a vértanú iránt, bazilikát is állítottak a tiszteletére, ám ez a kultusz idővel elfelejtődött. Szily püspök újította azt fel, amikor a Székesegyházban és a Püspöki Palota dísztermében is Szent Márton mellett adott helyet a róla készült festménynek. Ekkor került Magyarországra a szent ereklyéje is, amit ma a róla elnevezett, szalézi templomban őriznek. Szombathely városa az itt kivégzett vértanúnak halála 1700. évfordulóján, 2003. júniusában állított emléktáblát, amelyet azóta minden júniusban megkoszorúz a város és a horvát kisebbség önkormányzata, az egyházközségek, a tisztelők.

A tegnapi nap fényét emelte az a rendezvény is a Városházán, amelyen  bemutatták a közönségnek Balogh Albin  Szent Quirinus vértanú püspök című könyvét. A kötetet, amely eredetileg 1935-ben, a Szalézi Művek kiadásában látott napvilágot, a Szombathely város reprint kiadványai huszonkettedik köteteként adta ki az önkormányzat. A bencés szerzetes eredeti forrásból fordította le és adta közzé a mártír szenvedéstörténetét. A reprint kiadásban az eredeti anyagot Tóth Endre  történész tanulmánya egészíti ki, valamint Ágh Péter írása, melyben összefoglalja Kvirinusz szombathelyi emlékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!