Hírek

2011.07.17. 04:55

Völgyhídi vásár meglepetésekkel

Virágba borult hétvégére a Nagyrákos, így várták a helyiek a tizenegyedik Völgyhídi vásárra érkezőket. Nagy meglepetést is tartogattak a szervezők az érdeklődőknek.

Bajdó Bettina

2001-ben rendezték meg a Millenium tiszteletére az első Völgyhídi Vásárt, s akkor úgy döntöttek a településen élők, hogy a hagyományt teremtenek, s ezentúl minden év júliusának harmadik hétvégéjén családias rendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Németh Istvánné polgármester elmondta, hogy tíz éve mindig próbálnak újdonsággal is kedveskedni a vásárba érkezőknek, ám arra is odafigyelnek, hogy a hagyományos programok is bent legyenek a kínálatban. Mint évben, természetesen idén is készültek meglepetéssel a látogatóknak. Idén is a tájház udvarán rendezik meg a vásárt, fazekasok, bőrdíszművesek, gyöngyfűzők, késkészítők, fafaragók, méhészek kínálják termékeiket.

Annak sem kellett szombaton unatkoznia, aki nem vásárlással szeretett volna kikapcsolódni, a Tájházban ugyanis többféle program közül is választhatott. Kipróbálhatta bárki a korongozást Farsang Adriannával, vagy benevezhetett a mókás arcfestésre is Szkladányi Annamária közremûködésével. Bárki kipróbálhatta ügyességét Linka Sándor segítségével a logikai fajátékokkal, vagy készíthetett bábot Simon Judittal. Tíz órától „Ellesett pillanatok” címmel fotókiállítás nyílt a Művelődési házban, Mesterházi József természetfotóit nézhették meg a látogatók. Ezt követően a tájházban nyílt tárlat Farsang Adrianna és Zsilinszki András népi iparművészek munkáiból.

Délután kettőkor igazi csemegével várták az idős járgányok szerelmeseit, Csepel és Pannónia veterán autós, motoros bemutató tartottak a faluközpontban szlovén, szlovák és magyar résztvevőkkel. A találkozóra közel negyven autós és negyven motoros jött el.

Délután háromkor egymást követték a fellépők a színpadon, fellépett a Rozmaring vegyeskar és a Cetarci tánccsoport Felsőcsatárról, hegedűn játszott Németh Ferenc, s az Ungaresca Táncegyüttes is műsorral kedveskedett a közönségnek. Délután bárki hajigálhatott gumicsizmát a sportpályán, este pedig tábortűz, szalonnasütés és gyertyafényes csillagkeresés volt a program. Az este vigadalommal ért véget, nosztalgia bállal zárták a napot. 

A programok vasárnap délelőtt kilenc órától folytatódtak, nagy meglepetésként délután Indiából érkező zenészek és táncosok is felléptek, s megrendezték a hatodik Völgyhídi Kupát is Széll László emlékére. Természetesen kulturális műsor sem hiányzott a programok közül, mindkét nap egymást követték a fellépők a színpadon.

■ 1980-ban szűnt meg az őrségi vasútvonal, majd a 2000-ben átadott Bajánsenye-Zalaegerszeg- Ukk-Boba-vasútvonal újra a vérkeringésbe kapcsolta Nagyrákost.
■ A községben új vasúti megálló létesült, egy 375 méter hosszú vasúti alagút és a 1400 métereses völgyhíd között. A feszített vasbeton híd Közép- Európa legnagyobb völgyhídja, és szinte minden alkotóeleme magyar gyártású.
■ A 2001-ben felavatott új magyar-szlovén vasútvonal legdrágább műtárgya volt a rekordgyorsasággal, egy év alatt elkészült nagyrákosi völgyhíd.
■ A Zala folyón, illetve völgyén átívelő viaduktot 33 pillér tartja, legnagyobb magassága közel 12 méter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!