Hírek

2011.12.11. 19:22

Gálanyitó Soltis-betlehmes a nemzetközi találkozón

A celli Soltis Színház székely betlehemese nyitotta meg a hétvégén a Győrben negyedszer megrendezett nemzetközi találkozó gáláját a Bartók Béla Művelődési Központban.

Ölbei Lívia

A celldömölki Soltis Lajos Színház advent idején mindig útnak indul az autentikus szövegeken-énekeken alapuló Székely betlehemessel, amely Katona Imre rendezésében nemcsak a régi hagyományt viszi tovább - vagyis minden karácsonykor újramondja Jézus születésének történetét a vándorlással, a kitaszíttatással, a jászollal, a pásztorokkal, a jó hírt hozó angyalokkal -, hanem a színház valódi forrásvidékére is elvezet.

Az előadás - amelynek a Soltis Színházban is több változata létezik - tavaly kapott először meghívást a győri nemzetközi találkozóra, amelyen az idén kiemelt helyen szerepelt a társulat: a celldömölki Székely betlehemes nyitotta meg a negyedszer megrendezett betlehemes fesztivál  péntek esti gáláját a győri Bartók Béla Művelődési Központban. A varázslat most is működött: a végén a "Mennyből az angyalt... "együtt zengték a betlehemezők és a népes közönség. 

December 15-én (csütörtökön) 17 órakor Sárváron kérnek jelképes és valóságos bebocsáttatást a Soltis Színház Székely betlehemesének szereplői, december 17-én (vasárnap) pedig Budapesten az Eötvös 10 előtt ejtik ámulatba a negyedik adventi vasárnap járókelőit. Ezen a napon a társulat Csongor és Tünde című előadása is Budapesten vendégeskedik: A végzetes szerelem játéka című Capek-előadás (szintén Katona Imre-rendezés, a commedia dellş arte kifinomult eszköztárának egyéni használatával) után most Vörösmarty Mihály boldogságkereső tündérjátékával is megismerkedhet az alternatív értékekre fogékony, ínyenc fővárosi közönség.  A Csongor és Tünde rendezője Somogyi István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!