Hírek

2012.03.02. 17:08

A szlovén néphagyományokról nyílt kiállítás Szentgotthárdon

A szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeum kiállítása a szlovén népi táplálkozást, építészetet és népviseletet is bemutatja.

Kiss Tamás

A Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Múzeum új állandó kiállítását pénteken délben Ljudmila Novak, a határon túli szlovének minisztere és Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott nyitották meg.

Az ünnepi alkalom kapcsán mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a múzeum a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 uniós pályázaton szlovéniai partnereivel  - a muraszombati Muravidéki Múzemmal és a muravidéki magyarok lendvai Galériájával és Múzeumával - közösen több mint 700 ezer eurót nyert A megélt táj - Gyerekek - a kultúrák közötti párbeszéd közvetítői elnevezésű projekttel.

Ebből a magyarországi partner részesedése 300 ezer euró. A forrás felhasználásával az épület földszintjén foglalkoztató helyiség létesült, amelyben a múzeumpedagógiához tartozó kiállítást rendeztek be "A Szentgotthárd környéki szlovének életmódja" címmel. 

A kiállítás a népi táplálkozás, a népi építészet, a népviselet, a népi gyermekjátékok és a népzene köréből mutat be tárgyakat. Bevezetőként a múzeum névadójának, Pável Ágostonnak a vidékhez kötődő egyik kutatása gyűjtésének jellegzetes tárgyait láthatják a látogatók.

A kiállítás szövegei szlovén és magyar nyelvűek. Mint megtudtuk: a tárgyak megnevezései rábavidéki szlovén nyelvjárásban vannak feltüntetve.

A múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz a projektpartnerek munkafüzetet, memóriajátékot és interaktív CD-t készítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!