Hírek

2012.05.26. 08:43

Akkor magától megnyílik az ég

Szombathely – Szenvedélyes, gyönyörű, romantikus darabot, Schubert Esz dúr miséjét hallhattuk a Bartók Teremben pénteken este, zsúfolásig telt ház volt, még a lépcsőkön is ültek.

Merklin Tímea

A zenei költészet nagyívű remeke a mű - de a lírai és festői muzsika gyöngyszemének is mondhatnánk -, Liszt Ferenc szerint Schubert a valaha élt legköltőibb zenész. Nagyszabású volt az előadóművészeti vállalkozás is: a Savaria Szimfonikus Zenekart egy - kettőből összevont - nagy kórussal együtt Horváth Imre vezényelte. Az utóbbi években a karnagy két kórust visz, hol párhuzamosan, hol összevonva. Közösen főleg a Savaria Szimfonikus Zenekarral lépnek fel, hasonló kaliberű művek előadásában. A Szombathelyi Erkel Kórust és a Zenebarátok Szent Márton Kórusát csiszolja egybe ilyenkor.

Az eredményt láthattuk, hallhattuk: a zenészekkel együtt körülbelül nyolcvan ember áll fel a színpadra, és produkált erős, telt hangzást, lelket emelő, égig érő zengést - Schubert miséjében a szeretet-közvetítést, hangi áradását a kegyelemnek. A zenészek, az énekesek és a karnagy ezt az ajándékot adták a közönségnek pünkösdkor, mikor a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli.

A lélek mélységeit, titkait elénk táró Schubert zenéjéhez Tóth Csaba festőművész válogatott képzőművészeti alkotásokat – ezeket vetítették a zenekar és az összevont kórus fölött kitett monitoron. A képek vizuálisan kísértek minket a zenei élményben, illusztrálva az egyes tételek tartalmát, segítve a megértést, megérzést, a megnyílást a legfőbb univerzális tartalom felé. A szeretet áradásáról, kiáradásáról lenne szó természetesen, amelynek egyik megnyilvánulása a kegyelem, amit Reményik Sándor így fogalmazott: "Akkor megnyílik magától az ég,/ s egy pici csillag sétál szembe véled, / s olyan közel jön szépen mosolyogva, / hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull. // Akkor – magától - megszűnik a vihar, Akkor – magától – minden elcsitul, Akkor – magától – éled a remény. / Álomfáidnak minden aranyágán / Csak úgy magától – friss gyümölcs terem."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!