Hírek

2012.05.17. 02:05

Íme az elkerülő terve! M85-M86 - Csornától keletre épülhet ki az útvonal

Csorna - Újabb állomásához érkezett az M85-M86 gyorsforgalmi út kiépítése, ugyanis hétfőn kihirdették a csornai elkerülő útszakasz első ütemének tervezőjét.

Kelemen Attila

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a hét elején hirdetett eredményt az M85-M86 gyorsforgalmi út Csorna elkerülő I. ütemének megtervezésére kiírt közbeszerzési eljáráson. A fejlesztés előkészítése az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretein belül valósul meg.

A beruházást a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes ÚTTESZT Mérnöki és Szolgáltató Kft. tervezi meg. A szerződéses összeg nettó 324 millió forint.

A távlati gyorsforgalmi út Csorna várost elkerülő szakasza két ütemre bontható. A 12,5 km hosszú első ütem a város keleti elkerülését tartalmazza. Ezen szakaszon a figyelembe vett műtárgyak – vízfolyások, földút átvezetések, országos közutak, vasútvonalak felett – száma összesen 18. A megvalósuló fejlesztés a távlati M85 gyorsforgalmi út részeként kerüli majd el Csorna várost. A nyomvonal keresztezni fogja a Csorna– Pápa vasútvonalat is.

A nyertes cégnek elő kell készítenie az engedélyezési terveket, módosítania a környezetvédelmi engedélyt, illetve be kell szereznie az útépítési eltérési engedélyt is. A kiviteli terveket is el kell készíteniük a hozzá kapcsolódó közműkiváltási, vízépítési, környezetvédelmi, műtárgy és kisajátítási tervekkel együtt. A tervezőnek mindemellett ki kell alakítania földutakat is az útépítéssel elzárt, döntően mezôgazdasági művelésű területek megközelítésére. A csornai elkerülőhöz északról az enesei, délről a szelestei elkerülőkhöz vezető útszakaszok csatlakoznak majd. A tervezési feladatokkal várhatóan 2013. nyarára készülnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!