Hírek

2012.05.09. 12:08

Leszoktatta a téve az embereket a kecsketartásról

A világban az utóbbi 15 évben 150 millióval nőtt a kecskék száma. Mitől vált olyan fontossá ez az ember által egyik legkorábban háziasított állat? A Bozsokon élő Bistey Béla és családja évek óta tart kecskéket. Nála jártunk a válaszért.

Némethy Mária

Hallgatom Bozsokon Bistey Bélát, aki elkötelezett híve a kecskék tartásának. Jelenleg 17 állata van.

- A kecske a szegény ember tehene - idézi a mondást, s már ecseteli is, miért az: - Mindent megeszik, jól elvan magában, tejet ad, nem is akármilyet, sőt egyszer életében kiváló húst is.
 
A család állatszeretetére jellemző, hogy itt mindegyik állatnak neve van, és a 9 éves Lilla örömmel feji a kecskéket. (Vajon hány családban van még így?)

- A kecskék intelligensek, érzik a szeretetet. A kedvencem ez, Csavargó, amelyik gida még, de mindenütt ott van, vezető apaállat akar lenni - hallom a házigazdától, akinek hívására ránéznek, hozzá ballagnak-futnak az állatok.
 
- Honnan jött az ötlet a kecskék tartására?

Bistey Béla az Alföldön nőtt fel, tehénke, mangalica, tyúk, kacsa mindig volt a közelében, aztán a Hortobágyon, amikor csárdája volt, csikók, bivalyok, rackák is körülvették. Ott már kecskéje is volt. Amikor ide, Bozsokra került a család, akkor három pár értékes csizmáért vásárolt három kecskét. Most karácsonykor pedig hirdetést adott fel azzal: "Legszebb ajándék karácsonyra a kecske, mert a gyereknek örömöt, a családnak tejet, húst ad."
Arra kérem a házigazdát, fejtse ki, miért érdemes családoknak kecskét tartaniuk?
 
- A húsa királyi, nagyon ízletes bográcsban elkészítve. Testtömegéhez viszonyított tejtermelésben az élen áll. Miközben húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek, teje ma már orvosilag is bizonyítottan rendkívül értékes. Ha nincs anyatej, akkor kecsketejet kell innia a csecsemőnek, a kecske teje a rákos daganatok megelőzésére is kiváló, mindemellett sokféle, finom sajt készülhet belőle.

Tartásáról azt tudom meg, hogy a gazdasági haszonállatok között egyedi a mindent hasznosító képessége. Bistey Béla szerint két-három kecske kis területen is elvan tavasztól a tél beálltáig, de ha nincs mód legeltetésre, takarmányozása megoldható. Napi 2-3 kiló szárazanyagot igényel, az egyféle takarmányt hamar megunja.

Törődést igényel, mint minden állat. Sajnos ezért nem vállalják ma sokan a tartását. Leszoktatta a tévé erről az embereket - fejezzük be beszélgetésünket. 

Nagy értékű tápanyagforrás a kecsketej

Az ember már az ősidőkben felismerte a kecsketej hasznosságát a táplálkozásban. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy rendkívül értékes. A kecsketej nem terjeszti a TBC-t. Könnyen emészthető, vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitaminban), ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás, amelynek óriási jelentősége van a modern, egészséges táplálkozásban. Ennek köszönhetően a világ kecskeállománya az utóbbi 15 évben 150 millióval nőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!